OTVORENO

Sanela Prašović-Gadžo, kandidat za načelnicu Novog Grada: Ljudi umiru, kampanja ne može biti prioritet

Pozivam građane da obavezno izađu na izbore i glasaju, da se zajedno izborimo za bolji život

Piše: N. Ajnadžić

2.11.2020

Prašović-Gadžo: Podrška građana mnogo mi znači. Arhiv

Zastupnica u Predstavničkom domu Federacije BiH i generalna sekretarka Saveza za bolju budućnost Sanela Prašović-Gadžo na predstojećim lokalnim izborima kandidat je za načelnicu Općine Novi Grad u Kantonu Sarajevo. 

Službena vozila

U razgovoru za naš list govorila je o planovima i neophodnim promjenama u najmnogoljudnijij općini u KS, osvrnula se na položaj žena u politici, ali i pandemiji koronavirusa i predizbornih skupovima u okviru kapmanja. 

- Vjerujem da ce građani glasati za promjene. Od trenutka kada je objavljena vijest o mojoj kandidaturi za načelnicu Općine Novi Grad, pa do danas dobila sam uistinu veliku podršku građana. Tokom mnogobrojnih susreta upravo oni su mi rekli da moju kandidaturu osjećaju kao svoju, da prvi put imaju za kandidata osobu koja je s njima cijeli život. Priznajem, mnogo mi znači podrška građana i veoma su emotivni naši susreti i razgovori. Očekujem da ću, zajedno sa građanima Novog Grada, 15.novembra pobijediti i da ćemo zajedno krenuti da uredimo bolji Novi Grad – kazala je Prašović-Gadžo.

Kaže kako će njen prvi korak biti ukidanje službenih vozila u kabinetu načelnika.

- Ne trebaju mi i nikada ih ne bih koristila, a posebno ne u privatne svrhe. Jednako tako mi ne trebaju niti kartice za plaćanje troškova reprezentacije. Načelnik općine je u službi građana i ništa nije važniji od njih. Držim da je sramotno da načelnik ima vozila, vozače, sredstva za reprezentaciju, bilo kakve privilegije – iskrena je Prašović-Gadžo.

Dodaje da je prošla općinska vlast građanima ostavila mnogobrojne problem kao, naprimjer, problem deponije Smiljevići.

- Bježali su od rješavanja govoreći da to nije općinska nadležnost. Ja im sad kažem da je sve ono što građanima predstavlja problem, posao je i općine i načelnika. Sa drugim nivoima vlasti ću razgovarati i insistirati da se problemi riješe. Svjedočimo i da naselja na rubnim dijelovima Općine nemaju osnovnu neophodu infrastrukturu i to se mora, također, riješiti. Gledamo, 25 godina nakon završetka rata, fasade ostećene od granatiranja. To je uistinu sramotno, jer građani herojskog Sarajeva zaslužuju da na njihovim domovima ne bude ratnih ostećenja – smatra Prašović-Gadžo.

Također, ističe da je saobraćaj u mirovanju veliki problem i da se prošla vlast katastrofalno ponašala kada su betonirali parkove zbog nekoliko parking mjesta, bez sistemskog rješavanja problema rekonstrukcijom postojećih parkinga. 

- Uradit ću to tako da će parking biti besplatan za građane koji žive na području Novog Grada i tehnički osiguran. Gledamo i nova naselja bez škola i vrtića, a djeca su budućnost države. Tužno je da prošla vlast uopće nije razmišljala o tome kada su žurili da izmjene Regulacione planove kako bi dozvolili izgradnju niza stambenih zgrada. Bez ikakvog plana i strategije su to radili, pogodujući određenim interesima. Potpuno je nedopustivo i to što su gotovo na svim trgovima u naseljima polomljene ploče, devastiran prostor. Tužno mi je gledati te devastacije, dok su trotoari zarasli u travu i šiblje, a na nekim dijelovima se ne može ni proći pa građani idu cestom kojom prometuju vozila, a time se direktno ugrožava njihova sigurnost – kazala je Prašović-Gadžo.

Prašović-Gadžo: Pomoć penzionerima. Arhiv

Povećati učinkovitost

Ističe kako će pomoći i penzionerima, te da će urediti klubove za njih. 

- Penzioneri iz naselja Dobrinja su me kontaktirali i zajednički smo razmotrili ideju da upravo na Dobrinji pokrenemo jedan oblik narodne kuhinje, ali riješen na dostojanstven način. Vidim to kao savremen prostor restoranskog tipa gdje bi penzioneri u potrebi mogli besplatno objedovati. I uradit ću to. Cilj mi je uvesti i potpunu transparentnost u rad Općine i posebno u trošenje budžetskog novca. Pokrenut ću sistem da građni online u svakom trenutku imaju uvid u svaku potrošenu konvertibilnu marku, sve što se plaća sa računa općine bit će transparentno. To je najbolji način da zaustavimo korupciju, pogodovanja, namještanja tendera… - odlučna je kandidatkinja za načelnicu Općine Novi Grad.

Želi da olakša i svima prilikom traženja ili predavanja određenih dokumenata u Općini tako što će omogućiti da, kada predaju neki zahtjev u Općini, dobiju šifru s kojom će pristupiti na web i u svakom trenutku imati informaciju kod kojeg službenika je njihov zahtjev, kako se rješava, kada će na zahtjev biti odgovoreno.

- To će ubrzati rad općinskih službi i povećati učnkovitost. Plan mi je urediti i senzorne sobe za djecu s poteškoćama u razvoju. Sa roditeljima sam razgovarala i neki od njih sada djecu vode i izvan BiH zbog boravka u senzornim sobama koje su opremljene tako da pomognu djeci s teškoćama senzorne integracije, koje se često javljaju kao dio poremećaja iz spektra autizma, ali mogu se javiti i neovisno od drugih razvojnih teškoća, i senzorne su sobe organizirane tako da nude mnoštvo prilika za stjecanje različitih senzornih iskustava, razvoj vještina te potiču na aktivno istraživanje okoline. Ove senzorne sobe su kabineti za senzornu integraciju. Uistinu, mnogo je toga što ću uraditi, promijeniti, urediti – kazala je Prašović-Gadžo.

Na naše pitanje kako bi prokomentirala svoje protukandidate, nekadašnja novinarka je odogovrila:

- Protukandidati svojim postupcima i izjavama koje daju dovoljno govore o sebi. Ja tu ne bih uistinu ništa komentirala.

Mnoge polemike se vode oko predizbornih kampanja u vrijeme pandemije koronavirusa, a upravo je Prašović-Gadžo bila prva koja je odlučila i javno rekla kako ih neće organizirati, jer ne želi dovoditi u pitanje zdravlje, pa i živote svojih sugrađana.

- Smatram da nije vrijeme za to. Svakodnevno svjedočimo iznimno velikom broju zaraženih kao i oboljelih građana od COVID-19. Građani umiru. Smatram da nije vrijeme za velika okupljanja, druženja i da kampanja bude prioritet. Vrijeme je za brigu, za sigurnost, za odgovorno ponašanje. Pozvati građane na skup je direktno ugrožavanje njihovog zdravlja i život. Nikada to ne bih uradila u ovakvoj situaciji i za osudu su oni koji to rade – istaknula je Prašović Gadžo.

U drugom planu

Smatra da je pozicija žena u politici loša te da većina medija im ne daje prostor da se obrate javnosti, da budu vidljive i imaju jednake šanse. 

- Žene se svjesno i namjerno guraju u drugi plan. Ja stoga pozivam žene da one na ovim izborima svoj glas daju ženama. Pozivam građane da obavezno izađu na izbore i glasaju, da se zajedno izborimo za bolji život, bolje uređenje naše lokalne zajednice, za bolji Novi Grad. Ja sam prihvatila kandidaturu jer vjerujem u građane. Moja kandidatura je naša zajednička priča za uistinu bolji Novi Grad. Bila sam uz naše borce i naše građane i u ratu, i u miru i sada sam uz njih potpuno posvećena tome da sve što radim mora biti usmjereno ka cilju da građanima bude bolje – zaključila je Prašović-Gadžo.

Izjava koja završava političku karijeru

Prašović-Gadžo: Žene se svjesno i namjerno guraju u drugi plan. Arhiv

- Želim podsjetiti građane da je Semir Efendić 2013. godine brutalno i nedopustivo uvrijedio žene. On je, komentirajući rad parlamentarnog kluba žena, rekao: “Većina žena koje djeluju kroz različite ženske organizacije u javnoj komunikaciji pokazuju izuzetno visoku dozu frustracije. Mislim da se uglavnom radi o različitim ličnim frustracijama koje se dodatno povećavaju djelovanjem kroz ženske organizacije, a onda se pokušavaju liječiti djelovanjem u javnom prostoru, gdje se cijelo društvo proglašava krivcem za nečiju ličnu situaciju”. Eh eto, to je kandidat na izborima koji bi u svakoj normalnoj demokratskoj i savremenoj državi završio svoju političku karijeru s ovom izjavom. No, ta izjava otkriva i cijeli jedan javni diskurs o poziciji žena u politici danas u BiH – ističe Prašović-Gadžo. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.