VOJKOVIĆI

Grubeša za "Avaz": Prvi osuđenici do kraja godine u bh. Alkatrazu!

Za sada smještena samo 43 pritvorenika

Grubeša: Za dva mjeseca sve će biti popunjeno. Avaz

Piše: M. Aščić

2.11.2020

Prvi državni zatvor koji je svečano otvoren krajem jula do sada je primao samo pritvorenike, dok će prvi zatvorenici u nove ćelije jednog od najsigurnijih zatvorskih ustanova u regionu biti prebačeni do kraja godine. To je za “Avaz” potvrdio Josip Grubeša, državni ministar pravde.


Državni zatvor otvoren je krajem jula. Avaz

Zatvor u Vojkovićima kod Sarajeva prostire se na 24.000 kvadratnih metara i ima 348 mjesta, od čega je 298 namijenjeno za osuđenike i 50 za pritvorenike. Na otvorenje se čekalo skoro 14 godina i utrošeno je više od 80 miliona KM.

U njega će biti smješteni zatvorenici osuđeni pred Sudom BiH, a koji su trenutno raspoređeni po entitetskim zatvorima i za čiji se smještaj tim ustanovama plaća.

Kako nam je rekao Grubeša, u državnom zatvoru za sada se nalazi više od 40 pritvorenika.

- Ali, i ta brojka varira. Trenutno imamo 43 pritvorenika, ali je plan da sve zatvorenike koje je osudio Sud BiH prebacimo u novi zatvor u naredna dva mjeseca – kaže Grubeša.

Ministar navodi da je napravljen tačan plan premještanja zatvorenika, ali da iz sigurnosnih razloga ne mogu precizirati vrijeme kada će to biti učinjeno. Prebacivanje će se raditi iz svih kaznenopopravnih zavoda, od Zenice do Foče. 

- I broj zatvorenika koji će biti premješteni varira. Ali, imamo jasan plan – kaže Grubeša.

Na koga se čeka


Među prvim stanarima očekuju se osuđenici na višegodišnje kazne. Radi se o počiniocima teških ubistava, ratnim zločincima, presuđenim teroristima. 

Tako bi, prema informacijama “Avaza”, među prvim smještenim u državni zatvor trebao biti i Mevlid Jašarević, osuđen pravosnažno na 15 godina zbog terorističkog napada na Ambasadu SAD u Sarajevu. Mjesto u državnom zatvoru imat će i okorjeli kriminalac Zijad Turković, vođa zločinačke organizacije koji je 2015. osuđen na 40 godina robije. Sasvim sigurno dolazi i monstrum s Grbavice Veselin Vlahović Batko, osuđen na 42 godine zatvora za ratne zločine u Sarajevu.

Kompleks zatvora čini deset objekata, u tri će biti smješteni zatvorenici i pritvorenici, dok su ostali pomoćni i u njima će biti bolnica, kuhinja, sportska sala...


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.