KRIZNI ŠTAB

Krivić: Radimo paralelno na obnovi objekta izolatorija i nabavci opreme

Dobili smo pismeni izvještaj iz Opće bolnice, a nakon jučer obavljenog nadzora u Kliničkom centru očekujemo izvještaj Federalne inspekcije o zatečenom stanju, kazao Krivić

Anis Krivić. avaz

Fu. M. /Fena

3.11.2020

Vršilac dužnosti premijera KS Anis Krivić i v.d. predsjednice Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Anisa Bajramović na današnjoj pres-konferenciji  informirali su javnost o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Kantonu Sarajevo te prezentirali zaključke s današnje zajedničke sjednice Vlade KS i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

Krivić je naglasio da je u sladu s važećim Zakonom o Vladi izvršeno imenovanje v.d. ministrice Zdravstva KS.

- Na  tu dužnost sam u dogovoru s premijerom Nenadićem imenovao Jasnu Agić, ministricu u Vladi KS. Imenovanje je omogućilo da ona na taj način otkoči brojne procese koji su bili u zastoju. Također smo za v.d. šefa  Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo imanovali Anisu Bajramović, dosadašnju članicu Kriznog štaba - kazao je Krivić.

Naveo je da su nastvaljene aktivnosti na osposobljavanju i stavljanju u funkciju izolatorija u bivšoj garnizonoj ambulanti Opće bolnice.

Nadzor u KCUS-u

- Radovi idu u skladu s planiranom dinamikom, radi se paralelno na obnovi objekta i nabavci opreme. Opća bolnica je stavila u funkciju još 30 krevata i otvorila infektivno odjeljenje - kazao je Krivić.

Nakon donesenih odluka Vlade KS, Kriznog štaba KS i Kriznog stožera Federacije BiH obavljeni su inspekcijski nadzori u smislu realiziacije naredbi federalnog minstra zdravlja, Vlade KS i kriznih štabova u FBiH i KS o obavezi stvljanja u funkciju tih kapaciteta u roku od 72 sata za liječenje Covid pacijenata.

- Dobili smo pismeni izvještaj iz Opće bolnice, a nakon jučer obavljenog nadzora u Kliničkom centru očekujemo izvještaj  Federalne inspekcije o zatečenom stanju. Ovim bi  mjerama  znatno bio proširen bolnički smještajni kapacitet, a konačan izvještaj ćemo objaviti nakon što dobijemo izvještaj iz Kliničkog centra - izjavio je Krivić.    

Navodi da su nastvljene aktivnostima oko nabavke zaštitne opreme i materijala, sve u sardnji s UNDP-om i preko Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. Do kraja ove sedmice stiže i novi kontigent s više od četiri miliona komada zaštitne opreme za potrebe zdravstvenih institucija na području KS.

Niko nije pošteđen

- Na sjednici Vlade KS od kriznog štaba zatržit ćemo da se izvrši dodano utvrđivanje eventualnh potreba po institucijama s ciljem novih nabavki i dodatnih količina opreme, uzevši u obzir usložnjavanje globalne epidemiološke slike i evidentani rast cijena na tržištu - kazao je Krivić.

V.d. premijera KS kazao je da se provode brojne aktivnosti u resoru zdravstva te da Vlada radi puno i posvećeno ovim pitanjima.

- Epidemija divlja, širi se, nažalost niko u regionu nije pošteđen. Koristim priliku da zamolim sve građanke i građane Sarajeva da se ponašaju odgovorno da se pridržavamo preporuka zdravstvanih stručnjaka kako bi se širenje virusa što prije zaustavilo - kazao je Krivić.

V.d. predsjednice Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Anisa Bajramović prezentirala je trenutnu epidemiološku situaciju u KS koja je pogoršana u zadnjih mjesec dana.

- Svakodveno su trocifreni brojevi zaraženih u KS, a naveći broj zabilježen je 28. oktobra, kada je zareženo 367 osoba. Važno je naglasiti da su to brojevi koji se dobijaju iz uzoraka koji se prikupljaju više dana. Trideset posto je pozitivniost od uzetih uzoraka i uočava se trend povećnja na dnevnoj osnovi. Prosječan broj dnevno oboljelih iznosi 285 - kazala je Bajramović.

Najveći broj oboljelih zabilježen je u zadnoj sedmici oktobra, koji je bilo iznoio 2.012.

- Prema posljednim podacima zabilježen je blagi broj opadanja oboljelih po reproducijskom broju. Trenutno je na  čekanju 1.700 uzoraka za analizu, a od jučer su i privatne laboratorije preuzele uzorke na analizu. Samim tim će se povećati broj zaraženih - kazala je Bajramović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.