POSEBNO SE OBRATILA DODIKU

Duda Balje pisala članovima Predsjedništva: Priština spremna za kancelariju Kosova u Sarajevu

Gospodine Dodik, mi smo svjesni za Vaš stav, međutim slobodno kretanje građana, trgovina, ekonomija, obrazovanje i kulturna razmjena temeljna su ljudska prava

Duda Balje. arhiv

Piše: Fu. M.

3.11.2020

Nakon što je uputila zvanični zahtjev premijeru Kosova Avdulahu Hotiju (Avdullah) za otvaranje Kancelarije Kosova u Sarajevu, Duda Balje, poslanica kosovske skupštine ispred bošnjačke zajednice, pisala je i članovima Predsjedništva BiH.

- Ovim pismom izražavam najiskreniju namjeru da krenemo korak naprijed. Poziv na saradnju - zajednička inicijativa u korist svih naših građana - navodi u pismu.

- Građani Republike Kosovo i Bosne i Hercegovine su prijateljski narod i to bi trebali i ostati. Dijelimo zajedničku istoriju, tradiciju i kulturu. Zajedno smo dijelili dobra i teška vremena. Međutim, već smo 20 godina, zbog političke situacije i ratova koji su se odvijali 90-ih, u situaciji da nemamo nikakvu vrstu saradnje. Zaustavili smo sve vrste komunikacije i saradnje između dvije zemlje, kako institucionalne, tako i one u drugim područjima, poput ekonomije, trgovine, obrazovanja, umjetnosti , kulture, medicine itd. Štoviše, tokom svih ovih godina dodali smo samo prepreke, poput sprječavanja slobodnog kretanja građana obje države, uspostavljanjem viznog režima. Ovim vrstama jednostranih odluka najviše su pogođeni građani, pogođene su ekonomija i slobodno tržište, umjetnost, a povrh svega kršili smo ljudska prava ne ostavljajući članove porodice da se viđaju više od dvije decenije. Svjesni ste da Kosovo ima veliku dijasporu koja živi u Bosni i Hercegovini, kao što sam svjesna da Bosna i Hercegovina ima veliku vlastitu zajednicu koja živi na Kosovu. Suočavaju se s problemima različite prirode i nemaju jednak pristup državnim institucijama kako bi se zadovoljile njihove potrebe i zahtjevi - navodi Balje.

Pismo Dude Balje članovima Predsjedništva. avaz

- Vjerujemo da je pravo vrijeme za otvaranje Kancelarije za međusobnu saradnju. Jedna u Sarajevu i jedna u Prištini. Te Kancelarije za vezu pomogle bi u rješavanju mnogih problema naših građana, a istovremeno bi mogli poslužiti u političkom zbližavanju dvije zemlje. Priština je spremna za korak naprijed, ali da bi se to ostvarilo, potrebna je politička volja i sa vaše strane, kao tamošnjeg najvišeg institucionalnog predstavnika. Ova bi odluka bila istorijska - navodi Balje.

Pismo Dude Balje članovima Predsjedništva. avaz

- Svjesni smo da nepriznavanje državnosti Republike Kosovo od strane Bosne i Hercegovine predstavlja politički problem. Najbolji primer saradnje imamo sa zemljama kao što su: Grčka, Slovačka i Rumunija, koje iako službeno ne priznaju državnost Kosova, otvorile su svoje Kancelarije za vezu u Prištini. Te su Kancelarije pomogle poboljšanju odnosa među zemljama, i riješile problem identifikacionih dokumenata i slobodnog kretanja građana. Štaviše, Republika Kosovo i Srbija otvorile su Kancelarije za međusobnu vezu od 2013 godine, a Sarajevo je jedina država u regiji s kojom nemamo nikakvu saradnju i institucionalnu zastupljenost u regiji - kaže ova poslanica.

Posebno se obratila Miloradu Dodiku.

- Gospodine Dodik, mi smo svjesni za Vaš stav, međutim slobodno kretanje građana, trgovina, ekonomija, obrazovanje i kulturna razmjena temeljna su ljudska prava. Na tim principima naše odluke moraju biti u skladu s voljom građana. Sutra pripada njima, mi možemo ometati volju građana za boljom budućnošću, ali je ne možemo zaustaviti. Kancelarija za vezu koju tražimo ima istu svrhu i funkciju kao ona u Beogradu - dodala je Balje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.