REAKCIJE

KUIP: Do sada je doneseno 4.804 rješenja o zabrani kretanja

Od početka marta 2020. godine do danas sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS na oklonosti izazvane pandemijom koronavirusa izvršili ukupno 10.829 inspekcijskih nadzora

Do sada je doneseno 4.804 rješenja o zabrani kretanja. Arhiv

Piše: E. H.

3.11.2020

Radi objavljenog saopštenja Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine u kojem se navodi da se određeni broj njihovih članica požalio na postupanje kantonalnih sanitarnih inspekcija u KS, koji "odbijaju izdavati rješenja o samoizolaciji osobama koje su pozitivne na koronavirus ili su bile u direktnom kontaktu sa zaraženim osobama, upućujući ih kod ljekara da otvore redovno bolovanje", Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS daje sljedeće obavještenje:

- Kantonalni sanitarni inspektori od početka pandemije, osim svakodnevnog provođenja inspekcijskih nadzora na terenu, istovremeno donose i rješenja o zabrani kretanja isključivo za osobe koje su bile u direktnom kontaktu sa oboljelima od COVID-a 19 ili sa osobama za koje postoji sumnja da su zaražene koronavirusom. Navedena rješenja izdaju se isključivo na osnovu epidemioloških izvještaja Zavoda za javno zdravstvo KS. Za potvrđene slučajeve oboljenja Zavod za javno zdravstvo KS epidemiloške upitnike dostavlja Ministartvu zdravstva KS koje izdaje rješenja oboljelima od COVID-a 19, kao i najužim članovima njihovih porodica, koji imaju istu adresu prebivališta - poručili su. 


Izdat je 361 prekršajni nalog u novčanom iznosu od 624.695,00 KM. Arhiv

Dodali su da prema evidenciji Inspektorata sanitare, zdravstvene, farmaceutske i inspekcije za hranu KS do sada je doneseno 4.804 rješenja o zabrani kretanja, od koji je za 4.329 vrijeme izolacije od 14 dana proteklo.

- Bitno je istaći da se dnevni izvještaji o broju donesenih rješenja dostavljaju zavodima za javno zdravstvo Federacije i KS, kao i Ministarstvu unutrašnjih poslova KS, čiji službenici prate poštivanje samoizolacije. Do sada su na osnovu dostavljenih službenih zabilješki policije, zbog kršenja zabrane kretanja, sanitarni inspektori protiv 28 osoba u KS pokrenuli prekršajne postupke pred nadležnim sudom - pojašnjeno je.

Prema njihovim riječima, od početka marta 2020. godine do danas sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS na oklonosti izazvane pandemijom koronavirusa izvršili ukupno 10.829 inspekcijskih nadzora svih privrednih subjekata na koje se donesene naredbe odnose (ugostiteljskih i trgovačkih objekata, tržnih centara, kozmetičkih/frizerskih salona, pekara, kladionica, škola, vrtića, sredstava javnog prevoza).

- U tom periodu izdat je 361 prekršajni nalog u novčanom iznosu od 624.695,00 KM, te 932 rješenja kojima su naređene prevenitivo-korektivne mjere - zaključili su.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.