IZBORI

CIK želi da ambasade posreduju u glasanju, iz nekoliko zemalja obustavljeno slanje pošte u BiH

On je dodao da će zbog činjenice da BiH nema ambasadu u Finskoj taj problem pokušati riješiti preko ambasade u Stokolmu

CIK želi da ambasade posreduju u glasanju. ARHIV

A.F. / Srna

4.11.2020

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Željko Bakalar izjavio je danas Srni da je poštanski saobraćaj prema BiH obustavljen iz Finske i Mađarske, zbog čega su članovi CIK-a razmatrali da u tim zemljama uključe diplomatsko-konzularna predstavništva kao posrednike za glasanje na predstojećim izborima.

Bakalar je pojasnio da su članovi CIK-a BiH na jučerašnjoj sjednici održanoj u Sarajevu razmatrali izmjene Pravilnika o sprovođenju izbora, kako bi se u uslovima pandemije koronavirusa, u zemljama gdje postoji problem sa poštanskim saobraćajem, omogućilo slanje povratnih koverti putem diplomatsko-konzularnog predstavništva CIK-u BiH.

- U stalnom kontaktu smo sa njihovim operaterima i poštanski saobraćaj iz tih zemalja ne funkcioniše prema BiH. Kada je riječ o glasanju putem pošte iz tih zemalja problem ćemo rješavati preko ambasada i morali smo zbog novonastale situacije mijenjati pravilnik tako da će se glasački listići slati preko ambasade sa žigom pošte odakle je poslat glasački listić-  rekao je Bakalar.

Bakalar je dodao da tamo gdje poštanski saobraćaj ne funkcioniše prema BiH bez uključivanja diplomatsko-konzularnih predstavništava građani BiH, koji su se registrovali, ne mogu da ostvare biračko pravo putem poštanskog operatera.

- Mi smo u fazi da riješimo problem sa tim zemljama. U ostalim zemljama u kojima postoje informacije da je otežan poštanski saobraćaj, diplomatsko-konzularna predstavništva možda će poslužiti kao neka vrsta bajpasa za prevazilaženje objektivnog problema- rekao je Bakalar.

On je dodao da će zbog činjenice da BiH nema ambasadu u Finskoj taj problem pokušati riješiti preko ambasade u Stokolmu.

-Ukoliko se problemi sa slanjem pošte pojave i u nekim drugim zemljama zbog virusa korona i u njima ćemo na sličan način rješavati i premoštavati ovaj problem-  rekao je Bakalar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.