ZVORNIK

Krijumčarenje migranata: Uhapšeno 10 osoba, među njima i granični policajac!

Članovi organizirane kriminalne skupine prokrijumčarili preko 100 nezakonitih migranata, veći broj žive stoke i veću količinu tekstilne robe

M. Aš.

Uhapšen i graničar

Foto: Avaz


Policijski službenici Granične policije BiH, na području Zvornika, Bijeljine, Kalesije i Brčkog realizirali su operativnu akciju kodnog naziva „BOAT“, gdje su obavljaju pretresi na 11 lokacija, koje koriste 11 osumnjičenih osoba.

Kako saznaje "Avaz" uhapšeno je 10 osoba, a od čega  i jedan pripadnik Granične policije, na prelazu u Zvorniku. On je šef Sektora na Graničnom prelazu. Prebačen je u Sarajevo na ispitivanje.

Navedene aktivnosti se provode pod nadzorom Tužiteljstva BiH, a po naredbama Suda BiH, zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičene osobe, državljani BiH, kao članovi organizirane skupine - organizirano iz Srbije u BiH, krijumčarili nezakonite migrante afroazijskog podrijetla, s namjerom da nezakoniti migranti budu dalje prokrijumčareni prema državama Europske unije te organizirano krijumčarili živu stoku i tekstilne robe. 

Provođenjem mjera i radnji, policijski službenici Granične policije BiH su utvrdili da postoje osnove sumnje da su članovi organizirane kriminalne skupine prokrijumčarili preko 100 nezakonitih migranata, veći broj žive stoke i veću količinu tekstilne robe, čime bi pribavili veću protupravnu imovinsku korist, nanoseći štetu proračunu BiH - rečeno je iz Granične policije.

Tijekom pretresa su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku te novac koji potječe iz obavljanja kaznenog djela. Uz predmet koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku, pronađeni su i drugi predmeti koji upućuju na obavljanje drugog kaznenog djela, a privremeno oduzet jedan pištolj. 

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić istaknuo je da se pripadnici GPBiH ustrajno i uspješno bore protiv svih oblika kriminala: „Uz intenzivnu borbu protiv nezakonitih migracija, sve vrijeme provodimo aktivnosti sprječavanja prekograničnog kriminala, s posebnim naglaskom na borbu protiv zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi", rekao je između ostalog.

Više o:

Granična Zvornik
NA VRH

Podijeli članak na