NAKON JAVNIH ISTUPA

Zbog doktora Drljevića Ljekarska komora KS najavila inspekciju Općoj bolnici

U trenucima kada BiH nema dovoljno ljekara za borbu protiv koronavirusa pokušava se onemogućiti rad doktora

Ednan Drljević. Arhiv

L. M.

4.11.2020

Ljekarska komora Kantona Sarajevo ponovo se danas oglasila javnim obraćanjem upućenim doktoru Ednanu Drljeviću koji je voditelj Infektivnog odjeljenja Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“.

Iz Ljekarske komore KS najavili su da će preduzeti korake kod nadležne zdravstvene inspekcije jer doktor Drljević nema licencu za rad u KS.

- Po članu 15. Pravilnika o utvrđivanju zajedničkih kriterija za licenciranje članova Ljekarske-Liječničke komore FBiH, po kojem su sve Kantonalne-Županijske komore dužne da rade, bili ste obavezni da podnesete Zahtjev za upis u registar Ljekarske-Liječničke komore KS i dostavite potrebnu dokumentaciju. Obzirom da ste bili član Komore ZE-DO, a sada radite u Sarajevu. Vi to niste učinili. Svaki ljekar je dužan da ima važeću licencu, a odgovornost nije samo lična, nego i ustanove u kojoj radite. Bio on penzioner ili ne - navode iz Komore, piše Patrija.

Drljević je ranije potvrdio da ima licencu, ali je podsjetio Ljekarsku komoru KS i na Zakon o liječništvu FBiH i član 20.

- Liječnik samostalno obavlja poslove svoje profesije, samo u okviru svoga stručnog naziva određenog licencijom izdanom od ovlaštene komore. Iznimno, i ako nema licencu, liječnik može obavljati svoju djelatnost, u sljedećim slučajevima: 

- u društvenokriznim situacijama ili u drugim vanrednim okolnostima kad je njezino djelovanje neophodno jer je pružanje redovite zdravstvene zaštite onemogućeno, i

- u hitnim slučajevima kad bi izostanak hitne intervencije i pomoći trajno ugrozio zdravlje ili život pacijenta - navodi se u zakonu.

Doktor Drljević je krajem avgusta došao u Opću bolnicu s obzirom na usložnjavanje epidemiološke situacije i kao ispomoć toj bolnici jer su imali jednog infektologa. Drljević je bio šef Infektologije u Kantonalnoj bolnici Zenica. Danas je voditelj Infektivnog odjela Opće bolnice koji je formiran zbog zbrinjavanja pacijenata zaraženih koronavirusom, a što jeste društveno-krizna situacije ne samo u BiH već u cijelom svijetu. 

I u trenucima kada BiH nema dovoljno ljekara za borbu protiv koronavirusa, a posebno infektologa pokušava se onemogućiti rad i samog Drljevića zbog njegovih javnih istupa.

Tome u prilog govori drugi dio saopćenja Ljekarske komore koja je pokrenula inicijativu za disciplinski postupak povrede Kodeksa medicinske etike i deontologije u Ljekarskoj komori ZDK zbog rečenice da ljekari u KCUS-u rade po kazni sa Covid pacijentima.

Ljekarska komora također traži od v.d. ministrice zdravstva „da omogući kontinuiranu vanmedijsku komunikaciju između zdravstvenih ustanova na području KS, i doprinosi rješavanju organizacije liječenja pacijenata sa Covid-19 - navodi Patria.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.