UPOZORENJE INSPEKCIJE

Salmonela na tri farme u KS: Na sanitarno klanje upućeno 46.677 komada tovne peradi

Monitoring prisustva salmonela kod žive peradi do sada je izvršen u većini farmskih uzgoja na području Kantona Sarajevo

A. Nalo

Pronađena salmonela

Foto: arhiv


Od mjeseca jula veterinarska inspekcija Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo sve raspoložive kapacitete je usmjerila na provođenje programa kontrole i monitoringa zaraznih bolesti životinja od značaja za javno zdravstvo, uključujući i bolesti koje se prenose hranom kao što su salmonele i kampilobakterije.

Navela je to za "Avaz" Vildana Brdarić, Stručni savjetnik za informiranje KUIP-a.

- Monitoring prisustva salmonela kod žive peradi do sada je izvršen u većini farmskih uzgoja na području Kantona Sarajevo, odnosno na ukupno 28 farmi, od čega je pregledano 16 farmi tovne peradi (brojlera) i šest farmi koka nesilica, dok su u  toku pretrage na još šest registrovanih farmi - navodi.

Laboratorijskim ispitivanjem dijagnostičkog materijala na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu do sada je na tri farme potvrđeno prisustvo Salmonella-e enteritidis u fecesu tovne peradi, radi čega je na sanitarno klanje upućeno ukupno 46.677 komada tovne peradi, što je dva puta više u odnosu na prošlu godinu.

  • Vildana Brdarić

    Vildana Brdarić

    Foto: arhiv


- S ciljem sprečavanja rizika po javno zdravstvo na spornim farmama su  provedene pooštrene biosigurnosne mjere, zbrinjavanje stajnjaka i prostirke, te ostale propisane mjere. Paralelno sa navedenim aktivnostima u uzgojima koka nesilica, kao i u prometu na području Kantona Sarajevo, veterinarski inspektori provode uzorkovanje i ispitivanje svježih konzumnih jaja namjenjenih javnoj potrošnji na prisustvo salmonela gdje u, do sada ispitanim uzorcima, nije bilo pozitivnih rezultata - kazala je.

Kako je prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo salmonela najčešće izoliran uzročnik trovanja hranom, upozorili su sve subjekte u poslovanju sa hranom u svim fazama proizvodnje, prerade, obrade i distribucije hrane, na nužnost provođenja općih i posebnih mjera higijene hrane zasnovanih na principima HACCP sistema.

- Potrošači prilikom pripreme i upotrebe hrane trebaju održavti zavidnu razinu kulture vlastite prehrane i higijene, koja uključuje adekvatnu termičku obradu namirnica, posebno pilećeg mesa i jaja - naglasila je Brdarić.

Više o:

KUIPS KS Salmonela
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na