PRES-KONFERENCIJA

Kardinal Puljić: Još 1995. smo predvidjeli da Dejton nije stabilna izgradnja mira

Javnosti je potrebna pozitivna poruka koju mi zasjedanjem želimo uputiti u ovoj složenoj situaciji pandemije koronavirusa, kazao je Puljić

Piše: N. Ajnadžić

5.11.2020

S današnje pres-konferencije. N. Ajnadžić

Redovno zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, 79. po redu, završeno je danas, nakon dva dana.  

Na konferenciji za medije potom su se obratili nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, predsjednika BK BiH te biskup mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. Petar Palić.

Podrška projektu


Rečeno je kako je na zasjedanju biskupima se obratio apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto i dao podršku projektu Đakonske pastoralne godine koji su pokrenuli biskupi BK BiH zajedno sa franjevačkim provincijalima u BiH.

Također, biskupi su odlučili uputiti javnosti svoj osvrt u povodu 25. godišnjice potpisivanje Dejtonskog mitovnog sporazuma. S boli u srcu prisjećaju se poruka koje je Biskupska konferencija BiH upućivala potpisnicima sporazuma ili međunarosnim i domaćim predstavnicima vlasti svih ovih godina tokom kojeg je nastavljeno legaliziranje nemalog broja nepravdi koje svoj korijen imaju u sporazumu, ali i brojnim kasnijim izmjenama, najčešće, kamo je navedeno, na štetu slabijih i manje brojnih.

- Javnosti je potrebna pozitivna poruka koju mi zasjedanjem želimo uputiti u ovoj složenoj situaciji pandemije koronavirusa. Ali i svim drugim krizama koje se pojavljuju. Jedna od najjačih kriza je pitanje dijaloga, uvažavanja jedni drugih, poštivanja. Htjeli smo da se stvori ozračje pozitivnog surađivanja međusobnog. Ne možemo ignorirati prošlost, ali ne želimo se zaustavljati na njoj, nego konstatirati činjenice, a stvarati hrabrost da radimo na temeljima vjere i morala u budućnosti. Sadržaj konferencije bio je jako bogat. Zadovoljan sam saradnjom biskupa na ovom zasjednjau, bilo je vrlo konstruktivno, bratski nadopunjavali smo jedni druge - kazao je kardinal Puljić.

Osvrnuo se i na odluku Pape Franje da ostane na poziciji vrhbosanskog nadbiskupa.

- Prije svega, ja sam zahvalan Papi za povjerenjenje. Raspoložen sam raditi za Crkvu dokle mogu. Očekivao sam jedno ili drugo pa sam u šali rekao: " Vidjet ćemo ko će prije reagirati, dragi Bog ili Papa". Papa je prije reagirao, produžio mi je službu i s ljubavlju ću je raditi koliko mogu - kazao je kardinal Puljić.

Dao je svoj kratki komentar na 25. godišnjicu od potpisivanja Dejtona.

- Znate, mi smo, biskupi, 8. decembra 1995. godine, nakon potpisa uputili svoj osvrt. Na neki mi je žao što se potvrdilo ono što smo tada predvidjeli. Volio bih da smo morali demantirati. Tada smo osjetili da taj sporazum, nažalost, nije stabilna izgradnja mira. Dapače, ozakonjenje etničkog čišćenja i stvaranje mogućnosti da se i dalje razvija. Da je proveden kako je napisano, bilo bi puno pravednije. Međutim, on je mijenjan i na štetu manjine - istakao je kardinal Puljić. 

Raspoređena sredstva

Upitao je je li proveden Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma koji se odnosi na povratak izbjeglica.   

- Nije, već je mijenjan. Drugo, znate vrlo dobro kako su raspoređivana sredstva koja su stizala. Koliko je poduprt povratak Hrvata Katolika? Evo, ja sam svejedok toga i imam temelj to reći - istakao je vrhbosanski nadbiskup kardinal Puljić. 

Komentirao je opet izbor Željka Komšića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH kao i povrat crkvene imovine. 

- To pjevaju ptice na grani o tom izboru člana Predsjeništva. To je činjenica. Valjda ja ništa nisam izmislio, samo konstatovao. Kada je u pitanju povrat imenove, dobro se zna da je taj zakon je davno predložen i stavljen u ladicu. Kao da nas nema, tako nas ignoriraju. Ta se imovina prekrižnjava i prodaje, umjesto da se vrati vlasnicima - istakao je kardinal Puljić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.