STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Zagađenje zraka utiče na povećanu smrtnost od koronavirusa, Sarajevo i dalje bez jasnog plana i strategije

Čestice se talože u plućima, pa kad dođe virus, prijenos kiseonika je otežan, navodi Tais

Problem zagađenja zraka u Sarajevu posebno je izražen tokom zime. Arhiv

Piše: A. Jamaković

5.11.2020

Zagađenje zraka u Sarajevu dugogodišnji je problem koji će ove godine posebno biti izražen zbog pojave pandemije koronavirusa.

Da dugotrajno izlaganje sitnim česticama zagađenja doprinosi znatno višoj stopi smrtnosti od koronavirusa, potvrdili su naučnici s Harvardske škole javnog zdravlja "T. H. Chan" analizirajući podatke iz više od 3.000 američkih okruga.

Naučnici su izračunali dugoročne prosječne koncentracije sitnih čestica zagađenja koje oštećuju pluća, tzv. PM2.5 čestica, od 2000. do 2016. i uporedili ih s više od 7.000 smrtnih slučajeva od bolesti Covid-19 do 4. aprila.



Ništa bitno nismo uradili

Utvrdili su da je porast od samo jednog mikrograma PM2.5 čestica po kubnom metru povezan s 15-postotnim rastom stope smrtnosti od koronavirusa.


Frančeska Dominiči (Francesca Dominici), profesorica biostatistike na Harvardu i jedna od autorica studije,navela je da "ako obolite od bolesti Covid-19, možete imati lošije šanse od nekog drugog zbog toga što su vaša pluća već upalno promijenjena zbog dugotrajne izloženosti zagađenju".


Stručnjak za kvalitet zraka Martin Tais kazao je za "Avaz" da su rezultati mjerenja pokazali da je koncetracija PM2.5 čestica u prašini u Sarajevu čak 90 posto.


- To je itekako zabrinjavajuće. Kad počne naš lonac zagađenja u Sarajevu, proradi temperaturna inverzija. To nas čeka jer se ništa bitno nije uradilo da se smanji zagađenje u Sarajevu. Imat ćemo dodatni problem zimi - kaže Tais.


Kaže da su istraživanje radili i Britanci koji su također potvrdili da se zbog zagađenja zraka povećava smrtnost pacijenata.


- Ne znam da li se veže virus na tim česticama pa ostaje duže i ne padne odmah na zemlju. Ali normalno je da nečiste čestice zagade dio pluća. Čestice se talože u plućima, pa kad dođe virus, prijenos kiseonika je otežan - navodi Tais.


Napominje da ništa bitno nismo uradili kada je riječ o smanjenju zagađenja zraka u Sarajevu.


- Neke stanove smo utoplili, ali to nije ništa bitno. Treba nam vizija, strategija, svake godine tri posto budžeta izdvajati da bismo nešto mogli riješiti - napomenuo je Tais.

Tais: To je itekako zabrinjavajuće. Arhiv

Ukinuta epizoda "Pripravnost"

Zbog zabilježenog pada koncentracija zagađujućih materija u zraku, nadležni u KS donijeli su danas odluku da se ukine epizoda "Pripravnost" koja je bila na snazi proteklih dana.

- Također se, prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u narednim danima očekuje nestabilna vremenska situacija praćena padavinama i slabim do umjerenim vjetrom. S obzirom na prognozirane vremenske prilike, ne očekuje se uspostava temperaturne inverzije u kotlinskim dijelovima Kantona Sarajevo, koja bi pogodovala akumuliranja zagađujućih materija - naveli su danas iz Pres-službe KS.

Problem zagađenja zraka posebno je izražen tokom zime zbog velikog broja ložišta pa nam opet preostaje da gledamo u nebo i čekamo padavine koji bi rastjerale zagađenje u kojem se Sarajevo zimi kuha kao u loncu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.