LAKŠE SE DIŠE

Ukinuta epizoda "pripravnosti" u KS, zrak se pročistio

S obzirom na prognozirane vremenske prilike, ističu se da se ne očekuje uspostava temperaturne inverzije u kotlinskim dijelovima KS

Zabilježen pad koncentracija zagađujućih materija u zraku. Arhiv

N. Aj.

5.11.2020

Zbog zabilježenog pada koncentracija zagađujućih materija u zraku, stručno tijelo za koordinaciju i nadzor, prema odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, donosi odluku za ukidanje epizode "pripravnost" u svim zonama na području Kantona Sarajevo u kojima se primjenjuje spomenuti plan.

Ovo je saopćeno iz Vlade KS.

- Ovakva odluka proizišla je, jer danas na svim automatskim stanicama prosječne dnevne koncentracije PM10 čestičnih tvari u zraku nisu prekoračile granične vrijednosti. Također se, prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u narednim danima očekuje nestabilna vremenska situacija praćena padavinama i slabim do umjerenim vjetrom - navedeno je u saopćenju.

S obzirom na prognozirane vremenske prilike, ističu se da se ne očekuje uspostava temperaturne inverzije u kotlinskim dijelovima KS, koja bi pogodovala akumuliranju zagađujućih materija.

U skladu sa Planom interventnih mjera, Stručno tijelo nastavit će kontinuirano pratiti stanje kvaliteta zraka, o čemu će blagovremeno informirati javnost - zaključeno je u saopćenju Vlade KS.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.