SKANDALOZNO

Zašto iz beogradske kompanije na silu tvrde da respiratori "Srebrene maline" su "ispravni" i čiji će život biti ugrožen!?

Nismo u ranijem postupku podesili pritiske po preporuci proizvođača. Sada je sve uredu, ali nam treba vremena, kaže Roganović

Respiratori: Imali kvar, sada rade. Avaz

Piše: M. Aš.

6.11.2020

Jovan Roganović, direktor firmi "Dre Medical" iz Sarajeva i "Profesional Medic" iz Srbije, koji su po ugovoru sa Federalnom upravom civilne zaštite (FUCZ obavezali da će besplatno instalirati 100 respiratora  iz Kine, koje je u BiH uvezla "Srebrena malina", tvrdi jutros za "Avaz" da su prošli testiranje, nakon što je nedavno utvrđeno da imaju "sistemski kvar".Roganović nije objasnio zbog čega i u čijem interesu se na silu uređaji pokušavaju proglasiti funkcionalnim i pitanje je ko će dozvoliti da se bilo koji pacijent, životno ugrožen, priključi na uređaje koji su proglašeni neispravnim nakon nekoliko neuspješnih pokušaja instalacije. 

Podsjećamo, četiri respiratora, dva na KCUS, dva u bolnici u Goraždu nisu prošla prošle sedmice instalaciju jer je utvrđeno da imaju "sistemski kvar". No, nakon što su iz ove firme o tome upoznali proizvođača, a danima su, po preporuci Kineza vršena testiranja, Roganović tvrdi da sporni respiratori rade.

- Ali, potrebno je još vremena za ovaj posao jer smo tek počeli. Mi radimo posao po preporuci. U narednim danima proizvođači će poslati zvaničnu izjavu da su aparati ispravni - rekao je Roganović koji ovaj posao iz neutvrđenih razloga radi besplatno..

Podsjećamo, agonija s kineskim respiratorima, plaćenim 10,5 miliona KM traje pola godine, a kupljeni su bez pokrića, uz garanciju na kvalitet robe do dvije godine. 

Zbog nabavke uređaja Tužilaštvo BiH šest mjeseci istražuje Fadila Novalića, Fahrudina Solaka, Fikreta Hodžića i Aleksandra Zolaka. Svi se sumnjiče za pranje novca i zloupotreba položaja.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.