MATERIJAL ZA TUŽILAŠTVO

Skandalozan snimak: Elvir Resić objašnjava kako je namještao članove biračkih odbora

Predmet je formiran po prijavi građana

Piše: E. Trako

6.11.2020

Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je predmet po prijavi protiv Semira Efendića, kandidata SDA za načelnika Općine Novi Grad i drugih zbog izbornih prevara na Lokalnim izborima 2016. godine, Općim 2018. i pokušaja organiziranja izbornih prevara na predstojećim izborima. 

Predmet je formiran po prijavi građana a jedan od dokaza mogao bi biti i razgovor Elvira Resića, aktuelnog konzula BiH u Čikagu i Mirze Selimbegovića, aktuelnog vijećnika Naroda i pravde i sekretara ove stranke u Općinskom vijeću Novi Grad, tadašnjih kolega iz SDA. 

Snimak je objavljen u oktobru 2018. godine. 

Postavljali članove biračkih odbora

Na snimku koji je ranije objavljen, do u detalje se objašnjava šta su i kako Resić i SDA "radili" kako bi ta stranka postala pobjednička. Jasno se može čuti kako Resić objašnjava procedure i kako daje direktne upute za ono što je kao predsjednik Općinske izborne komisije dobivao iz Općinskog odbora SDA Novi Grad, odnosno kako su mu svoje želje Semir Efendić i Huso Ćesir dostavljali preko stranačkog sekretara.

Sekretar mu je dostavljao imena koja su Efendić i Ćesir poželjeli u biračkim odborima, njih čak između 500 i 600.

Resić je nakon objavljivanja snimka potvrdio da je razgovor koji je objavljen, njegova komunikacija sa Mirzom Selimbegovićem, te "da snimak nije autentičan odnosno da ga je Selimbegović montirao zbog čega je Resić najavio podnošenje tužbe protiv njega".

Kakogod, Azra Bavčić, portparol Tužilaštva Kantona Sarajevo, za "Avaz" je potvrdila da su zaprimili prijavu te da će biti izvršene provjere navoda u prijavi.


Tužilaštvo provjerava navode

- Tužilaštvo KS zaprimilo je prijavu protiv navedene osobe i drugih zbog navodne izborne prevare. Bit će izvršene provjere, kako bi se utvrdilo da li ima elemenata krivičnog djela - kazala je Bavčić. 

Osim Efendića, krivična prijava je podnesena i protiv Hajrudina Hrvačića i Emira Omerovića, uposlenika Općine Novi Grad, te Vedrana Zubića, Elvira Resića i Mirze Selimbegovića, aktuelnog sekretara stranke Narod i pravda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.