VISOKI PREDSTAVNIK

Incko: Mladi odlaze, a glavne političke stranke zapele su u sistemu političkog pokroviteljstva i korupcije

Dejtonski mirovni sporazum "nikome ne daje pravo da osporava državu ili njen narod", rekao je visoki predstavnik Valentin Incko danas učesnicima međunarodne konferencije

Insko: Veliki problem vladavina prava. Avaz

Ad. A. / Fena

7.11.2020

Dejtonski mirovni sporazum "nikome ne daje pravo da osporava državu ili njen narod", rekao jevisoki predstavnik Valentin Incko danas učesnicima međunarodne konferencije.

Obrativši im se na online simpoziju o naslijeđu Dejtonskog mirovnog sporazuma u organizaciji Yale univerziteta i njegovog studijskog programa o genocidu te Akademskog ureda Državnog univerziteta južnog Connecticuta, visoki predstavnik je rekao da "u anketi za anketom, građani BiH govore da je nepostojanje vladavine prava najveća prijetnja svakodnevnom životu u ovoj zemlji."

Rekao je da je osporavanje ili ignorisanje sudskih odluka "rak rana koja će uništiti politiku Bosne i Hercegovine ukoliko ne bude odstranjena". 

- Dok se približavamo 25. obljetnici Daytonskog mirovnog sporazuma, možemo se osvrnuti na niz postignuća koja su unaprijedili život građana BiH. Prvo od njih, temeljni cilj Sporazuma, jeste mir - rekao je visoki predstavnik.

Dodao je da je u poslijeratnom periodu proveden niz reformi koje su "Bosni i Hercegovini dale institucionalnu i zakonsku infrastrukturu potrebnu da ona funkcionira kao moderna demokratija", te da se iz toga da zaključiti "da je napredak moguć. Greške se mogu ispraviti a teški problemi se mogu riješiti".

Međutim, također je naglasio da Bosna i Hercegovina danas stagnira.

 - Njeni mladi odlaze, a njene glavne političke stranke zapele su u sistemu političkog pokroviteljstva i korupcije. U cijelom javnom sektoru savjesni nastavnici, državni službenici, komunalni radnici, policajci i mnogi drugi svaki dan vrijedno i dobro koriste teško stečeno znanje, ali ne dobijaju adekvatnu naknadu iz neodgovarajućih budžeta i od glomazne administracije - naveo je Incko.

Visoki predstavnik je naglasio da takva situacija nije neminovni rezultat poslijeratnog rješenja, i da "upravo kako je međunarodna zajednica, pod koordinacijom OHR-a, uspješno realizirala ključne elemente oporavka u prvoj deceniji poslije rata, ona može uspješno doprinijeti i provođenju temeljnih društvenih i političkih promjena danas".

Rekao je da su se bh. građani "suprotstavili najgrubljim ispadima njihovih političkih predstavnika – ispoljavajući u svakodnevnom životu pristojnost koja je često odsutna u političkom životu" i da "ti građani, uz čvrstu i dosljednu podršku međunarodnih partnera mogu postaviti zemlju na novi kurs".

Visoki predstavnik je rekao da "akteri na lokalnom nivou - građani aktivisti i nevladine organizacije imaju energiju i legitimitet da donesu stvarne i pozitivne promjene ukoliko im mi pružimo ruku saradnje".

Rekao je da je Evropska unija "nesumnjivo najistaknutiji partner Bosne i Hercegovine kada se radi o pružanju pomoći BiH u cilju njenog napredovanja prema nivou prosperiteta i napretka koji vlada u drugim dijelovima evropskog kontinenta, a predstojeći općinski izbori mogu potaknuti brže odvijanje ovog dugoročnog procesa", saopćeno je iz OHR-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.