PANDEMIJA KORONAVIRUSA

SBB Goražde: Stranačka okupljanja i izborni rezultat ne smiju biti važniji od zdravlja naših sugrađana

Gradskoj izbornoj komisiji uputili su poziv da se i građanima, koji su u izolaciji omogući da ostvare svoje pravo da glasaju, u nadi da neće glasati i oni koji se na biračkim mjestima nikako ne pojave

Piše: Al. B.

7.11.2020

Sa današnjeg sastanka u Goraždu. A. Bajramović

Stranačka masovna okupljanja i izborni rezultat ne smiju biti važniji od zdravlja naših sugrađana, poručeno je sa konferencije za novinare Saveza za bolju budućnost (SBB) Goražde. Predstavnici ove stranke ističu da osjećaju obavezu prema građanima i zdravstvenim radnicima, te pozivaju na odgovornost sve stranke i pojedince uključene u izborni proces.  

- Smatramo da su životi naših građana važniji od svih kampanja i izbora i da se masovnim okupljanjima oni ne smiju ugroziti. Savez za bolju budućnost svoju predizbornu kampanju vodi na drugačiji način, uz maksimalno poštivanje svih mjera koje su na snazi, pa i više od toga. Pozivamo Krizni štab da poduzme sve mjere koje su mu na raspolaganju, kako bi se spriječilo da stranački skupovi postanu novi klasteri iz kojih će se pandemija dodatno širiti. Nije pošteno da se našim građanima prijeti kaznama, a privrednicima i zatvaranjem, ako ne poštuju naredbe, dok istovremeno pojedine stranke organizuju predizborne skupove sa brojem učesnika koji izlazi iz dozvoljenih okvira za zatvorene, odnosno otvorene prostore – saopćili su iz SBB Goražde.

Oni su upozorili nosioce vlasti na lokalnom nivou da tokom haotičnog stanja izazvanog koronavirusom, ne vrše sumnjiva zapošljavanja u javnoj upravi, te ukazali da se u ovom periodu jasno vide efekti izostanka adekvatne finansijske podrške Gradske uprave Domu zdravlja. 

- 30.000 KM godišnje je iznos koji je ponižavajući za sve zdravstvene radnike, a posebno za one koji se već mjesecima nalaze na prvoj liniji odbrane od COVID-a 19. Pogotovo kada ovako mizerna sredstva uporedimo sa planiranim troškovima tzv. reprezantacije u Gradskoj upravi. Ili sa sredstvima koje BPK Goražde izdvaja za Kantonalnu bolnicu, čiji je osnivač. Posljedice nedostatnih ulaganja su lošija opremljenost i kadrovska popunjenost Doma zdravlja od one koja nam je potrebna, pogotovo u jeku najveće zdravstvene krize u kojoj se nalazi cijeli svijet. SBB će, posredstvom svojih vijećnika, insistirati da se ovakav odnos što prije promijeni – kažu u ovoj stranci.

Gradskoj izbornoj komisiji uputili su poziv da se i građanima, koji su u izolaciji omogući da ostvare svoje pravo da glasaju, u nadi da neće glasati i oni koji se na biračkim mjestima nikako ne pojave.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.