REAKCIJE

Dodik: Incka niko ozbiljno ne shvata, prije će on otići odavde nego što će meni zabraniti ulazak u EU

Visoki predstavnici su najveći kršioci Dejtonskog sporazuma, naveo je Dodik

Dodik: Razmotriti izvještaj o radu OHR-a. Arhiv

A. J. / Srna

7.11.2020

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će predložiti da Narodna skupština Republike Srpske razmotri izvještaj o radu OHR-a i visokog predstavnika u BiH, u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma.


Dodik je izjavio da će predložiti da visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) "dođe i čuje ljude, jer je to njegova obaveza".


- U Aneksu 10 piše da će visoki predstavnik podnositi izvještaje Savjetu bezbjednosti i nekim drugim, te potpisnicama Aneksa, a potpisnica Aneksa je i Republika Srpska. Da nije bilo tog potpisa nikad ne bi bio visoki predstavnik - rekao je Dodik novinarima u Srpcu.


Komentarišući najavu Ambasade Rusije u BiH da će na sljedećoj sjednici Vijeća za implementaciju mira (PIC) postaviti pitanje opravdanosti daljeg angažmana OHR-a u BiH, Dodik je upitao ko može da vidi opravdanje u svemu tome.


- U čemu je njegova uloga. Visoki predstavnici su najveći kršioci Dejtonskog sporazuma. OHR je uspostavljen Aneksom 10 koji je potpisala Srbija, Hrvatska, Republika Srpska, Federacija BiH i neka Alijina BiH koju su samo uvukli u sporazum zato što su ranije priznali BiH, pa SAD nisu htjele da priznaju da su pogriješile - napomenuo je Dodik.


Reagujući na Inckov "apel srpskom članu Predsjedništva BiH da promijeni naziv Studentskog doma na Palama i ukloni počasnu tablu sa imenom Radovana Karadžića ili da se u suprotnom suoči sa zabranom putovanja u zemlje EU", Dodik je rekao da će prije Incko otići odavde nego što će njemu zabraniti ulazak u EU.


Dodik je napomenuo da Incka više niko ozbiljno ne shvata, te da je pitanje da li vrijedi i komentarisati njegove stavove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.