ZABRINJAVAJUĆE

Pandemija koronavirusa opustošila budžete: Prihodi od indirektnih poreza manji za 667 miliona KM

Nezahvalno je prognozirati hoće li manjak prihoda dostići milijardu KM do kraja godine, kaže Džakula

Prošle godine u istom periodu prikupljeno šest milijardi i 646 miliona KM. Ilustracija

Piše: E. Halimić

8.11.2020

Prihodi od indirektnih poreza u prvih deset mjeseci ove godine iznosili su pet milijardi i 979 miliona maraka i manji su za 667 miliona KM ili 10,03 posto u odnosu na isti period lani, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Raspodjela novca

Podsjetili su da je prošle godine u istom periodu prikupljeno šest milijardi i 646 miliona KM. Iz UIO su pojasnili da su u oktobru ove godine prikupljena 652 miliona indirektnih poreza, što je za 57 miliona KM ili 8,04 posto manje u odnosu na oktobar 2019. godine. 

Nakon što je UIO u deset mjeseci 2020. privredi vratio jednu milijardu i 72 miliona KM povrata PDV-a, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima za period januar-oktobar 2020. godine, a to su država, entiteti i Distrikt Brčko, iznosili su četiri milijarde i 907 miliona KM i manji su za 524 miliona KM ili 9,65 posto u odnosu na prihode koje su s jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu 2019. godine.

Direktor UIOBiH Miro Džakula za „Avaz“ je kazao da je nezahvalno prognozirati hoće li manjak prihoda dostići milijardu KM do kraja ove godine.

- Mislim da neće biti milijarda KM manjka prihoda, ali vidjet ćemo kakva će biti posljednja dva mjeseca. BiH je mnogo manje pogođena u smislu pada prihoda, a u poređenju s državama regije. UIO poduzima sve mjere kako bi se sačuvala fiskalna stabilnost BiH. Nastojimo prevenirati svako neplaćanje PDV-a, a kroz dodatne inspekcijske aktivnosti pokušavamo naplatiti svaki fening koji se treba naplatiti - istakao je Džakula.

Dodao je da pad od 667 miliona jeste značajan, ali ipak je manji i od predviđanja.

Džakula: Poduzimamo sve mjere. Arhiv

Značajan pad

- Prošla godina bila je rekordna u smislu naplate poreza, stoga usporedba s prošlom godinom nije precizna. Treba napomenuti da su prva tri mjeseca ove godine bila rekordna i u odnosu na prošlogodišnje rezultate. Desilo se šta se desilo i niko od nas na to nije mogao utjecati - naglasio je Džakula.

Na pitanje o najavama novog zatvaranja ekonomije, Džakula kaže da će Uprava provoditi i poštivati svaku mjeru koju donesu Upravni odbor i Vijeće ministara BiH.

- Mislim da nije rješenje u ponovnom i potpunom zatvaranju ekonomije - poručio je Džakula.

Upravljanje troškovima je ključ opstanka

FBiH je u deset mjeseci ove godine dobila 384 miliona KM manje, dok je RS uplaćeno 136 miliona manje. Distriktu Brčko uplaćeno je 145 miliona KM manje.

- Upravljanje troškovima je ključ opstanka entiteta koji su dobili manje sredstava od indirektnih poreza. Svi moraju racionalizirati trošenje novca. Mislim da su do sada entiteti uspjeli izmirivati svoje obaveze. Smatram da svi na isti način trebaju podnijeti teret, pa i Distrikt Brčko BiH, kojem se političkom odlukom dodjeljuje koeficijent preraspodjele prihoda od indirektnih poreza - istakao je Džakula.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.