PROFESORICA S "COLUMBIJE"

Amra Šabić-el-Rejes: Bajdenova pobjeda je historijska prekretnica i za BiH!

Njegovim dolaskom na vlast automatski se pauzira i prestaje politika mržnje, kaže Šabić-el-Rejes

Bajden i El-Rejes: Amerika konačno može lakše da diše. Privatna arhiva

Razgovarala: Nerma Ajnadžić

8.11.2020

Amra Šabić-el-Rejes (El-Rayess), profesorica na čuvenom Univerzitetu “Columbia” u Njujorku, na vijest o pobjedi Džoa Bajdena (Joe Biden) na izborima za američkog predsjednika reagirala je s oduševljenjem. Za „Dnevni avaz“ ističe da se radi o historijskoj prekretnici, ne samo za Sjedinjene Američke Države nego i za cijeli svijet, posebno BiH.

Normalizacija odnosa

Kako komentirate konačne rezultate američkih izbora, šta nam donosi Bajdenova pobjeda?

- Pobjeda Džoa Bajdena je jedna historijska prekretnica za SAD, jer s njegovim dolaskom na vlast automatski se zaustavlja i prestaje politika mržnje, diskriminacije i konstantnog omalovažavanja mnogih građana SAD na osnovu njihove etničke, rasne ili religijske pripadnosti.

Činjenica je da će do 2050. Amerika postati zemlja gdje će bijelci biti manjina. Do 2040. muslimani će biti druga religijska grupa po brojnosti. Ovo je trenutak gdje s pobjedom Bajdena takva etnički i religijski bogata Amerika konačno može lakše da diše, ali, također, Bajdenova pobjeda znači da se svjetska politika u potpunosti mijenja i vjerovatno normaliziraju američki odnosi s partnerima u Evropi i širom svijeta. Jednostavno, sada će mirnije i ostatak svijeta, uključujući i zemlje poput BiH, moći spavati.

U čemu vidite razliku između odnosa Trampa i Bajdena prema Balkanu i BiH?

- Mislim da američka vanjska politika prema Balkanu i naročito BiH uvijek, a posebno u ovom trenutku, zavisi od toga ko je predsjednik. Zamislite samo kakav bi bio odnos predsjednika Trampa prema BiH da je on bio na mjestu nekadašnjeg predsjednika Klintona (Clinton) i odlučivao o intervenciji u BiH. Također, ja sam u američkim medijima u više navrata pisala o odnosu Rusije prema Balkanu, a poznato nam je da predsjednik Tramp ima afinitet prema Rusiji i Putinu, što je moglo imati kobne posljedice za stabilnost Balkana, a time i Evrope u narednih nekoliko godina.

Imamo moć

Bajden je i direktno pozivao Bosance i Hercegovce u Americi da glasaju za njega. Šta možemo od njega očekivati?

- Naš narod nije u potpunosti svjestan da se bitnost BiH u vanjskoj politici SAD mjeri ne time šta je nama bitno u BiH, nego onim što je u interesu američkim političarima. Znači, bh. vlasti bi trebale da posvete ogromnu pažnju našoj dijaspori u SAD, jer se naša mlada dijaspora širi i nalazi koncentrirana u politički vrlo bitnim državama u SAD, zbog čega ste čuli Bajdena da nas poziva da glasamo za njega.

Zbog čega je to važno?

- Mi bismo, kao dijaspora, mogli imati veliki utjecaj kada bismo se ujedinili i organizirali na nivou SAD kao države zbog toga što se mi nalazimo u najvećem broju u ključnim državama. Posavjetovala bih bh. vlasti da se ozbiljno fokusiraju na organizaciju naše dijaspore širom Amerike jer su naši glasovi bitni, naročito u državama koje odlučuju ko će biti predsjednik SAD. Ove godine najbolji su primjeri Florida i Mičigen. Imamo veću moć nego što smo svjesni, ali je ne znamo iskoristiti. Ako se organiziramo, možemo utjecati, ne samo na američku politiku kroz ujedinjenu dijasporu nego nam je to i jedini siguran način da osiguramo ne samo da BiH opstane nego i da prosperira.

Amerika je i dalje vrlo podijeljena zemlja

- Naravno, ne treba u tom optimizmu zaboraviti da šteta u SAD i međunarodno nanesena mržnjom u posljednje četiri godine neće moći da nestane preko noći. Amerika je i dalje vrlo podijeljena zemlja i trebat će i vremena i investicija da se mnogi društveni problemi riješe. Ja, naprimjer, nastavljam s intenzivnim radom vezanim za moju knjigu “The Cat I Never Named: A True Story of Love, War, and Survival” (Mačka kojoj nikad nisam dala ime: Istinita priča o ljubavi, ratu i preživljavanju) i smatram se odgovornom da odradim ono što je u mojoj moći - kazala je Šabić-el-Rejes.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.