SUD BIH

Sutra ročište, hoće li optuženi Mehmedagić moći obavljati dužnost direktora OSA-e!

Tužilaštvo BiH optužilo je Mehmedagića za zloupotrebu položaja ili ovlasti

Mehmedagić: Šta će odlučiti Sud. Avaz

Piše: M. Aš.

9.11.2020

U Sudu BiH sutra je zakazano sudsko ročište u predmetu protiv Osmana Mehmedagića Osmice, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), na kome bi Tužilaštvo BiH i odbrana trebalo da se izjasne o zahtjevu postupajućeg tužioca da Mehmedagiću bude zabranjeno obavljanje dužnosti direktora OSA-e, do okončanja krivičnog postupka.

Sud BiH, podsjećamo, potvrdio je prekjučer optužnicu protiv Mehmedagića i Muhameda Pekića, rukovodioca u OSA -i, a na ročištu 10. novembra, u 9.30 sati, bit će razmatran prijedlog o određivanju mjera zabrane koje je predložilo Tužilaštvo BiH. Ovaj zahtjev otišao je još uz podignutu optužnicu, ali Sud o njemu mora odlučivati na ročištu, kako bi se dala prilika stranama u postupku da obrazlože svoje stavove.

Tužilaštvo BiH optužilo je Mehmedagića za zloupotrebu položaja ili ovlasti.

Kako je navedeno u saopćenju, optuženi Mehmedagić i Pekić se terete da su, tokom avgusta, 2020. godine, zloupotrijebili službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, u svrhe privatnih i osobnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija, o pošiljatelju anonimne krivične prijave protiv direktora OSA. Riječ je da se izuzme videonadzor iz pošte na Alipašinom Polju.

U odnosu na direktora Mehmedagića, potrebno je vidjeti hoće li, kao u slučaju svih zaposlenih u institucijama na nivou BiH, a to znači da, kada se potvrdi optužnica protiv bilo koga, on bude suspendiran i ne može do daljnjeg da obavlja svoje poslove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.