SVE VIŠE POZITIVNIH

Koronavirusom u Kantonu Sarajevo zaraženo 100 učenika i oko 90 nastavnika

Do sada nismo evidentirali niti jedan slučaj širenja zaraze u školama, kazao Sivro

Sve više zaraženih učenika u KS. avaz

Piše: F. Mustafić

9.11.2020

Koronavirusom u Kantonu Sarajevo zaraženo je stotinu učenika. Potvrdio je to za „Dnevni avaz“ ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Anis Krivić.

-    U periodu od 26. oktobra do danas imamo zaraženih 26 đaka uzrasta od šest do 10 godina.  Učenika starosti između 11 i 15 godina, a koji su zaraženi koronavirusom je 74. Dakle, ukupno 100 đaka pozitivno je na Covid-19 u Kantonu Sarajevo – kazao je Krivić, inače i v.d. premijera Kantona Sarajevo.


Porodični klasteri

Stručnjaci upozoravaju da se djeca uglavnom zaraze u takozvanim porodičnim klasterima, a da do sada nije evidentiran ni jedan slučaj širenja virusa u školama ili vrtićima.

Poteškoće nastavnom procesu zadaje i sve veći broj zaraženih nastavnika i odgajatelja, ali i onih koji se nalaze u samoizolaciji. Kako saznajemoj najviše problema ima Javna ustanova „Djeca Sarajeva“ koja se suočava sa manjkom odgajatelja, jer su mnogi zaraženi ili se nalaze u samoizolaciji.

Predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS, Saudin Sivro, potvrdio nam je da je oko 90 nastavnika zaraženo koronavirusom ili su u samoizolaciji.

Saudin Sivro. Avaz

-    Sindikat vodi evidenciju o radnicima koji su pozitivni na koronavirus i koji se nalaze u samoizolaciji. Do sada nismo evidentirali niti jedan slučaj širenja zaraze u školama. Broj zaraženih i onih koji su preventivno u samoizolaciji se trenutno kreće od 80-90 radnika – kazao je Sivro.

Kampanja i obrazovanje

I uprkos povećanom broju zaraženih učenika i nastavnika ni u Ministarstvu, ni u Sindikatu ne razmišljaju o potpunom prekidanju nastave.

-    Online nastava će ostavili velike posljednice po kvalitet nastave što je pokazala i anketa koju je Sindikat prezentirao prije nekoliko dana. Nadležni se bave političkom kampanjom umjesto kvalitetom obrazovanja. Nažalost, njima je sve važnije od obrazovanja – upozorio je Sivro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.