SAZNAJEMO

Pročitajte šta su lideri zapadnog Balkana danas potpisali u Sofiji: Kako će izgledati zajedničko regionalno tržište

„Dnevni avaz“ ekskluzivno donosi detalje izjave lidera zapadnog Balkana

U Sofiji se održava samit lidera zapadnog Balkana. Arhiv

Piše: E. H.

10.11.2020

U glavnom gradu Bugarske, Sofiji danas se održava samit lidera zapadnog Balkana u okviru kojeg će između ostalog biti potpisana i deklaracija o formiranju zajedničkog regionalnog tržišta.

Ovim povodom države učesnice u Berlinskom procesu (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Albanija, Kosovo i Sjeverna Makedonija) trebale bi potpisati posebnu izjavu.  

„Dnevni avaz“ ekskluzivno donosi detalje izjave lidera zapadnog Balkana.


„Dnevni avaz“ ekskluzivno donosi detalje izjave lidera zapadnog Balkana.. Avaz

- Lideri zapadnobalkanske šestorke (WB6), dogovorili smo se da ćemo poboljšati ekonomsku saradnju u regionu razvojem Zajedničkog regionalnog tržišta, zasnovanog na pravilima i standardima EU, kako bismo povećali atraktivnost i konkurentnost regiona i doveli region bliže tržištima EU. Kao jedan od koraka ka budućem uspostavljanju zajedničkog regionalnog tržišta, i nadovezujući se na obaveze i rezultate regionalnog ekonomskog prostora, usvojili smo danas u Sofiji akcioni plan, zasnovan na četiri slobode i obogaćen trgovinskim, digitalnim i investicijskim, inovacije i industrijska područja – navodi se između ostalog u zajedničkoj izjavi lidera.

Dodaje se da sa populacijom od skoro 18 miliona ljudi, naša regija je važno tržište za EU i tranzitno područje za evropsku i međunarodnu robu.

- Sa kvalifikovanom radnom snagom za kompanije spremne za ulaganje. Nepokolebljivi smo u svojoj odluci da šest država zapadnog Balkana vidimo kao punopravne članice Evropske unije i zajedničko regionalno tržište smatramo korakom u tom smjeru. Prema tome, koraci ka uspostavljanju zajedničkog regionalnog tržišta trebali bi se odvijati paralelno s ubrzanom integracijom i „ulaskom“ u jedinstveno tržište EU. Zagrebačka deklaracija od 6. maja 2020. godine, kao i paket za proširenje 2020. godine, potvrdili su potporu za bližu regionalnu ekonomsku integraciju koja regiju i njene kompanije približava unutarnjem tržištu EU. Veće regionalno tržište ima veliki potencijal za kompanije zapadnog Balkana da se integrišu u evropske lance vrijednosti i ojačaju svoju konkurentnost na evropskom i globalnom tržištu – istaknuto je.

Pored izjave lidera zapadnog Balkana u Sofiji trebala bi biti potpisana Deklaracija lidera zapadnog Balkana o zajedničkom regionalnom tržištu, Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište (CRM) za 2021-2024. i Sofijska deklaracija o Zelenoj agendi za zapadni Balkan. 

Na ovaj način ujedno će biti ozvaničeno formiranje inicijative „mini Šengen“ iza koje je putem Belinskog procesa stao zvanični Brisel, a prije toga i Vašington. Dok sama inicijativa postaju dio šire priče u okviru Verlinskog procesa na čelu s Evropskom unijom. 

- Upravo sam potpisala u ime BiH dokumente Berlinskog procesa, kojima se BiH pridružuje novom Zajedničkom regionalnom tržištu i Zelenoj agendi za zapadni Balkan. Naš čitav region prihvata standarde Zajedničkog tržišta EU i ubrzava svoj put ka EU Zajedno smo jači - objavila je na svom Twitter profilu ministirca vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.