EKSKLUZIV

Majda Ruge, ekspert ECFR-a, za „Avaz“: Izborne prevare u BiH trebale bi zabrinuti EU!

Trenutni izborni sistem favorizira etno-nacionalističke stranke, stoga će i promjene morati krenuti odozdo prema gore, smatra Ruge

E. Halimić

Ruge: Prevara birača samo je jedan dio mnogo većeg izazova

Foto: Arhiv


Izborne prevare u Bosni i Hercegovini trebale bi zabrinuti i Evropsku uniju, kazala je u ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“ viša saradnica Evropskog vijeća za vanjske poslove Majda Ruge.

Lokalni izbori

  • Bliže se izbori

    Bliže se izbori

    Foto: Arhiv


„Mrtvi na glasanju: Zašto bi izborne prevare u BiH trebale biti bitne za Evropsku uniju“ - naslov je teksta objavljenog na portalu Evropskog vijeća za vanjske poslove (ECFR), a autor je Ruge. Podsjećamo, Ruge se već dugo godina bavi analiziranjem stanja u BiH i regionu, a o tome je svjedočila i pred Senatom SAD. 

- U ovom trenutku postoje mjere koje mogu promijeniti stvari čak i na predstojećim lokalnim izborima. Koalicija demokratskih država članica EU, SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo trebala bi pružiti podršku Centralnoj izbornoj komisiji BiH kako bi se osiguralo opsežno praćenje prebrojavanja glasova putem lokalnih nevladinih organizacija, a posebno Koalicije „Pod lupom“ - smatra Ruge.

Dodala je da je smanjenje izbornih prevara neophodan korak, i to u kratkom i srednjem roku.

- Problem izmišljenih birača i manipulacije glasovima neće se riješiti bez čišćenja lokalnih biračkih spiskova, uspostavljanja centralnog registra i uvođenja elektronskih rješenja za registraciju i glasanje. U BiH ne postoje efikasni pravosudni instrumenti za sankcioniranje prevara birača, tako da fokus mora biti usmjeren na prevenciju, a ne na pravnu zaštitu - ističe Ruge.

Prema njenim riječima, prevare birača samo su jedan dio mnogo većeg izazova usklađivanja izbornog sistema BiH s evropskim standardima.

- Iako se ne radi o općim izborima, a čak i da se radi, usitnjeni bh. izborni sistem čini sjevernomakedonski scenarij promjene demokratskog režima teškim, ako ne i nemogućim. Ali upravo su zato lokalni izbori toliko važni. S obzirom na to da trenutni izborni sistem favorizira etno-nacionalističke stranke, stoga će i promjene morati krenuti odozdo prema gore - naglasila je Ruge.

Izvor nade

Dodala je da su izbori jedini izvor nade u inače tmurnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH koja je pokrenula masovni egzodus njenih građana.  

- Brisel i države članice EU zainteresirane su za sprečavanje daljnjeg klizanja demokratije na zapadnom Balkanu, a znaju da se to ne može postići bez osiguranja slobodnih i poštenih izbora. Iako je najavljeno veliko prisustvo diplomatskog kora na lokalnim izborima, korisnost slanja diplomatskih predstavnika na biračka mjesta prosuđivat će se po njihovom kontinuiranom prisustvu, jer se izvještava da će se većina prevara dogoditi nakon zatvaranja biračkih mjesta - kazala je Ruge. E. HALIMIĆ

Osigurati uvjete

- EU i SAD trebale bi sarađivati s CIK-om i općinama kako bi osigurale ispunjavanje zdravstvenih i sigurnosnih zahtjeva i zaštitne opreme u pandemiji koronavirusa, a da bi birači mogli izaći na birališta bez straha od zaraze virusom. Bez takvih mjera predostrožnosti, omjer između stvarnih i izmišljenih birača pomaknut će se još više prema potonjima - naglasila je Ruge. 

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na