POZITIVAN PRIMJER

"Planine Bosne i Hercegovine" multimedijalni vodič za upoznavanje zadivljujućih bh. uspona

Zehrudin Isaković, autor knjige, za "Avaz" govorio o projektu čiji je cilj približiti ljudima planinarenje

Planine Bosne i Hercegovine. Facebook

Piše: L. M.

11.11.2020

Novinar, publicista i planinar Zehrudin Isaković autor je multimedijalnog vodiča nazvanog 'Planine Bosne i Hercegovine' i sadrži 50 planinarskih tura, odabranih u mnoštvu onih koje je obišao.

Za „Avaz“ Isaković je govorio o ovom projektu, ali i o svojim dosadašnjim iskustvima vezanim za planinarenje.

- Izabrao sam 50 planinarskih uspona, za koje mogu reći da su najljepši planinarski usponi u BiH, to mogu reći nakon dugogodišnjeg iskustva sa planinarenjem. Vodič karakterizira mnoštvo informacija. Za svaki izabrani planinarski uspon u vodiču se može pronaći tekstualni opis, fotografija i karta – objasnio je Isaković

Međutim, obzirom da je vodič multimedijalnog karaktera, Isaković je napravio video-zapise za svaku turu. Dakle, u knjizi se može pronaći QR kod, snimite mobilnim telefonom taj kod i on vas linkom odvede na taj video. To je način kojim se vizualizira tura koju želite obići.

Isakovićeva i želja tima sa kojim je radio na toj knjizi bila je planine približiti svakom čovjeku. Naglašava važnost očuvanja i poštivanja planine i prirode u globalu, te smatra da je to prioritet svakog ozbiljnog planinara.

- Ovaj vodič je najviše i pravljen za ljude koji tek žele da upoznaju planinu i čari planinarenja. Cilj projekta jeste da se na najljepši mogući način priroda BiH pripliži ljudima koji bi željeli pohoditi planine, a ne znaju kako – kazao je Isaković.


Zehrudin Isaković. Facebook

Kako nam je otkrio Isaković, bosanskohercegovačke planine uistinu oduzimaju dah i zaslužuju divljenje.

- Ono što zadivljuje jeste raznolikost naših planina, od ravničarskih na sjeveru, do surovih hercegovačkih planina.

Zehrudin Isaković obišao je brojne bh. ali i planinske vrhove u Evropi i svijetu. Autor je i koautor dokumentarnih emisija i serijala o njegovim putovanjima širom svijeta.

- Moje iskustvo je jako bogato, ja se cijeli život bavim planinama. Bio sam na ekspedicijama na Mont Everestu, išao sam kroz planine širom svijeta od Patagonije preko Himalaja i bavio sam se alpinizmom. Autor sam serijala Vrhovi Balkana, gdje pravim filmove o regionalnim planinama. Taođer, bio sam predsjednik „Planinarskog saveza BiH“ u jednom mandatu. Trenutno vodim organizaciju koja se zove „Zemlja Dinarika“ koja afirmiše i unapređuje Via Dinariku, to je megatreil koji ide od Slovenije do Albanije i kroz BiH – kazao nam je Isaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.