NAŠA TEMA

Donesena prva pravomoćna presuda za "švicarce" u Hrvatskoj, 3.500 porodica uzda se u Parlament FBiH

Prijedlog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima (CHF) u KM trebao bi se naći na dnevnom redu

Redovna sjednica Parlamenta FBiH nakon izbora. Avaz

Piše: E. Halimić

12.11.2020

U Hrvatskoj je donesena prva pravomoćna presuda o ništavosti kredita u švicarskim francima. Županijski sud u Varaždinu je potvrdio presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu kojom je utvrđeno kako su ništavna dva ugovora o kreditu u ''švicarcima''. Sud je dosudio tužitelju i 187.000 kuna preplaćenih kamata (više od 48.000 KM).

Hadžić: Zaštititi građane. Arhiv

Inicijativa SBB-a

Predsjednica Kluba SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Azra Hadžić za „Avaz“ je kazala da očekuje da se Prijedlog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima (CHF) u konvertibilne marke (KM) nađe na dnevnom redu sljedeće sjednice Federalnog parlamenta.

- Pretpostavljamo da će to biti nakon izbora, 15. novembra. Na prijedlog našeg kluba, ovaj zakon je već uvršten na dnevni red sjednice, ali rađen je u toku prošlog saziva Parlamenta FBiH - pojasnila je Hadžić.

Dodala je da SBB insistira na ovom zakonu, jer je BiH jedina država u regionu koja nema riješeno ovo pitanje.

- Jedina smo država koja nije stala iza svojih građana. Ovim zakonskim rješenjem želimo zaštititi građane koji su podigli kredite s klauzulom u švicarskim francima. Želimo da građani vrate onoliko koliko su i podigli kredit, a ne da im se preko noći udvostruči rata kredita - istakla je Hadžić.

Predsjednik Udruženja „Švicarac“ Kemal Duraković kaže da je ovaj zakon u više navrata već skidan s dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma FBiH.

- Posljednji put je to uradio predsjedavajući Mirsad Zaimović. Zatim je obećao da će se ovaj zakon naći na sljedećoj redovnoj sjednici. Čekamo da ispuni svoje obećanje. Sudovi u BiH, nažalost, ne prakticiraju pravo sudova u EU koji je više puta presudio da su ugovori o ovakvim kreditima ništavni - pojasnio je Duraković.

Aktivni slučajevi

Dodao je da bi donošenje ovog zakona itekako značilo građanima BiH.

- Na početku je bilo više od 6.500 korisnika ovih kredita, trenutno je u Federaciji oko 3.500 aktivnih slučajeva. Međutim, banke obmanjuju javnost govoreći da je ovo pitanje riješeno, a gorka istina je da ljudi svakodnevno ostaju bez nekretnina. Radi se o 3.500 porodica, a na to treba dodati porodice žiranata i sudužnika - kazao je Duraković.

Duraković: Kako će glasati. Arhiv

Ko će morati do toaleta

- Brojni su predmeti pred Sudom za ljudska prava u Strazburu i mi više ne tužimo banke, već državu. I moj predmet je pred tim sudom. Želimo da se Parlament FBiH izjasni u vezi s ovim zakonom, želimo da vidimo ko će kako glasati. Želimo da skinemo ovo s dnevnog reda, a upratit ćemo ko će morati otići do toaleta za vrijeme glasanja - istakao je Duraković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.