SAZNAJEMO

Afera "Respiratori": Bankovni račun "Srebrene maline" i dalje blokiran, šta krije oduzeti mobitel?

Radi se o računu na koji je Vlada FBiH prebacila novac za nabavku skupocijenih respiratora koji, osim što su beskorisni imaju i sistemski kvar

M. Aščić

Hodžić: Mobitel na vještačenju

Foto: Arhiv


Račun kompanije "Srebrene malina" u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića koja je uvezla 100 respiratora iz Kine u BiH za 10,5 miliona KM i dalje je blokiran u Privrednoj banci u Sarajevu, saznaje "Avaz".

Bankovni račun je blokiran odlukom Suda BiH, a po prijedlogu Tužilaštva BiH koje već pola godine vodi istragu protiv Hodžića, ali i Fadila Novalića, premijera FBiH, Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) ali i Aleksandra Zolaka, direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva.

Svi su oni osumnjičeni za pranje novca i zloupotrebu službenog položaja.

Radi se o računu na koji je Vlada FBiH prebacila novac za nabavku skupocijenih respiratora koji, osim što su beskorisni, kako je nedavno utvrđeno, imaju i sistemski kvar. Utvrđeno je da su neispravni u jeku pandemije i sve većeg broja potrebe za hospitalizacijom pacijenata.

Osim toga, nabavka je obavljena bez ikakvog pokrića, čime je više nego jasno da respiratori ne mogu biti vraćeni proizvođaču, nego da se mogu samo servisirati. No, pitanje je ko i zašto pod svaku cijenu želi da ih prikaže ispravnim i koja će zdravstvena ustanova odlučiti priključiti pacijenta na respiratore koji imaju problem s kisikom.

Sporna je i uloga firme koja je odlučila da ih besplatno instalira, iako je tender iznosio 175.000 KM. Pitanje je i kome se žuri da uređaje prikaže ispravnim i podjeli ih ustanovama. 

  • Faksimil ponude "Srebrene maline" koji je oduzela SIPA, a pronađen je u banci

    Faksimil ponude "Srebrene maline" koji je oduzela SIPA, a pronađen je u banci

    Foto: Avaz


Račun je pod blokadom sve do okončanja istrage, ili nove odluke Suda. Ranije je odobreno Hodžiću da plati PDV za respiratore UIO BiH, ostali dio sredstava je "zamrznut". Istragom je utvrđeno da je ova banka prikupljala kineski novac za transakciju, a sve je zatim preko Beča išlo za Šangaj. Trag novca je jasan, a tokom pretresa pronađena je i ponuda Srebrene maline FUCZ, svega dva dana prije odabira firme, tačnije 2. aprila.

No, blokirani račun nije jedino što brine osumnjičene, pogotovo Hodžića. Nedavno oduzeti mobitel, istina, nakon pola godine od istrage, mogao bi tužiocima pomoći da sklope do kraja mozaik ko je kome slao poruke, ko je tražio da se nabave respiratori i kakva je uloga pojedinih kadrova SDA.

Hodžićev telefon je na vještačenju a oduzet je nakon što je Asim Sarajlić, delegat SDA u Domu naroda, koji je saslušavan kao svjedok, odbio dati PIN tužiocima za svoj mobilni uređaj.

Zbog toga ga je Sud kaznio s 3.000 KM, ali je pitanje, koje će tužioci pronaći poruke.

NA VRH

Podijeli članak na