ČEKA SE ODLUKA

U toku rasprava o proglašenju stanja prirodne nesreće u Federaciji BiH

Nije ništa vrlo vjerovatno, niti da će se usvojiti niti da neće, ali će se razmotriti prijedlog Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, kazao nam je Mustafa Kadribegović, vršilac dužnosti direktora Federalne uprave Civilne zaštite

S jedno od prethodnih sjednica Federalnog štaba Civilne zaštite. Arhiv

Piše: N. Aj.

12.11.2020

U toku je sjednica Federalnog štaba Civilne zaštite, na čijem čelu je minsitrica finansija FBiH Jelka Miličević, na kojoj će se donijeti odluka o proglašenju stanja nesreće u Federaciji BiH na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH.

- Nije ništa vrlo vjerovatno, niti da će se usvojiti niti da neće, ali će se razmotriti prijedlog Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koji je stigao prije dva dana - kazao nam je Mustafa Kadribegović, vršilac dužnosti direktora Federalne uprave Civilne zaštite.

Konačna odluka bit će saopćena odmah nakon sastanka, a, prema Kadribegovićevim procjenama, to bi trebalo biti između 17 i 17 i 30.

- Ima još nekih tačaka na dnevnom redu. Bit će i ta rasprava, ne bih mogao sa sigurnošću reći - istakao je Kadribegović.

U pravnom smislu Bosna i Hercegovina nema mogućnost proglašenje vanrednog stanja, a pandan toj odluci je stanje nesreće čime se daje pravni osnov za djelovanje o svim ključnim pitanjima po skraćenim procedurama, poput nabavke opreme, angažiranje ljudstva i svega potrebnog za subijanje zaraze koronavirusom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.