AVAZOVA PATROLA

Pogledajte kako sarajevski policajci obilaze zaražene: Pištolj, pendrek i lisice "zamijenili" vizirom, maskom i rukavicama

Naši domaćini, policajci Ognjen Sedlarević i Semir Mekić, pojašnjavaju nam da svaki dan šef smjene odredi jednu ekipu koja obilazi zaražene osobe

Piše: A. Kapo

12.11.2020

Pandemija koronavirusa okrenula je svijet naopačke. Nevidljivog neprijatelja nije pošteđen niko pa tako ni policajci. Pištolj, pendrek i lisice „zamijenili“ su sa vizirom, maskom i rukavicama. 

Ekipa „Avaza“ bila je se s patrolom Policijske stanice Centar koja je imala samo jedan zadatak – obilazak adresa na kojima stanuju zaražene osobe, tačnije provjeru da li oboljeli poštuju mjere izolacije.

Provjere i stotinu adresa

Naši domaćini, policajci Ognjen Sedlarević i Semir Mekić, pojašnjavaju nam da svaki dan šef smjene odredi jednu ekipu koja obilazi zaražene osobe. Spisak varira iz dana u dan. Za vrijeme našeg boravka imali su 16 adresa, a nekada cifra iznosi 80 ili 100. 

- Ove aktivnosti sprovodimo u prvoj smjeni, odnosno tokom dana. Naravno, u slučaju da se „zagužva“ kolegama, prestajemo s ovim aktivnostima pa nastavimo u noćnim satima – pojašnjavaju nam policajci.

Bez maske i rukavica, koje bacaju nakon svake posjete, kao i vizira, neće ni pokucati ili pozvoniti na vrata. Naša prva adresa bila je u naselju Marindvor. Policajci prvo putem mobitela kontaktiraju zaraženu osobu te govore da stavi masku, pripremi ličnu kartu i izađe na vrata.

Muškarac izlazi na vrata, predaje ličnu kartu te sa udaljenosti od dva metra nakratko skida masku, kako bi se policajci uvjerili u identitet kontrolisane osobe.

Dok se vozimo prema slijedećoj adresi u naselju Breka, naši domaćini nam priznaju da postoji doza straha.

- Najviše nas je strah da koronu ne donosemo kući. Skoro svi mi imamo rizične kategorije, starije osobe ili djecu – kažu policajci.

Policajci su nam kazali da u 99 posto slučajeva građani poštuju mjere izolacije. Kako su nam ispričali, dešavalo se da zaraženu osobu ne zateknu na adresi.

Obavijeste kolege

- Obično je takva osoba otišla u drugi stan, kuću ili vikendicu, kako bi se izolovala i od članova svoje porodice. U takvim slučajevima mi obavijestimo kolege na čijem području se nalazi zaraženi te se sve provjeri. U slučaju kada ne možemo pronaći zaraženu osobu, obavijestimo šefa smjene, sačinimo službenu zabilješku, a o svemu se obavijeste i nadležne institucije koje preuzimaju taj dio posla – zaključili su policajci.  

Kako je izgledao obilazak zaraženih osoba pogledajte u našem video prilogu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.