ALARMANTNO

Šta se dešava na UKC-u Tuzla, respiratore proglasili ispravnima iako nisu verificirani?!

Mi ćemo imati svoje mišljenje tek nakon verifikacije, kaže Badnjević

Na UKC Tuzla stiglo 18 uređaja. FENA

Piše: M. Aščić

13.11.2020

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) jučer je dostavila 18 respiratora Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla koje je instalirala kompanija iz Beograda „Dre Medical“. Radi se o respiratorima koje je uvezla “Srebrena malina” i za koje je prije dvije sedmice utvrđeno da imaju sistemski kvar i probleme s kisikom.

Pucanje pluća

Međutim, inženjer “Dre Medicala” Aleksandar Nikić kazao je jučer da su respiratori proizvedeni u skladu s evropskim standardima, da imaju CE certifikat i da su „apsolutno bezbjedni“. S obzirom na ranije probleme u vezi s ovim respiratorima, istakao je da nije bila u pitanju sistemska greška, nego „greška u rukovanju“ i da su svi aparati provjereni prije instaliranja u Tuzli.

- Vrlo je bitno, kada se ovaj respirator podešava prema pacijentu, da se podešavaju i volumen i pritisak. Odstupanja su baš iz tog razloga i bila, zato što se nije podešavao pritisak i zato su bile oscilacije. Kad se radi po propisu, po protokolu, po onome kako smo mi održali obuku ljekarima, ne može da dođe ni do kakvih pucanja pluća ili kako je već govoreno. Ponavljam, aparat je potpuno bezbjedan - kazao je Nikić, naglašavajući da su oni ovlašteni za instaliranje.

Međutim, iako Nikić tvrdi da su sigurni, indikativno je da ovi uređaji uopće nisu verificirani. Naime, tek prilikom verifikacije se utvrđuje njihova ispravnost, kao u ranijim slučajevima u Goraždu i Sarajevu.

Ovu informaciju potvrdio nam je Almir Badnjević, direktor firme “Verlab”. On kaže da su pozvani da obave verifikaciju, ali da će to moći učiniti tek naredne sedmice.

Dozvoljeni opsezi

- U Tuzli je samo izvršena instalacija od „Dre Medicala“. No, mi ćemo imati svoje zvanično mišljenje tek nakon verifikacije, kada ćemo donijet sud jesu li odstupanja aparata u zakonski dozvoljenim opsezima - rekao nam je Badnjević.

Zbog svega, postavlja se pitanje ko nasilu i što prije želi podijeliti ustanovama skupocjene respiratore, čiju nabavku istražuje Tužilaštvo BiH.

Badnjević: Još nismo dali svoj sud. Arhiv

Stanje nesreće još na čekanju

U BiH je jučer preminulo 46 osoba, dok je 1.728 novozaraženih. Na sjednici Federalnog štaba civilne zaštite, na čijem je čelu ministrica finansija Jelka Milićević, odlučeno je da se neće proglasiti stanje prirodne nesreće u Federaciji, iako je Krizni štab Ministarstva zdravstva uputio taj prijedlog.


Šta kaže Kadribegović

Mustafa Kadribegović, v. d. direktora FUZC-a, potvrdio nam je da su respiratori instalirani, ali ne i verificirani.

- Verifikacija će, najvjerovatnije, krenuti od ponedjeljka, jer „Verlab“ ranije nije mogao - kazao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.