INTERVJU

Kandidat SDA za načelnika sarajevske općine Centar Nedžad Ajnadžić: Pred nama je još mnogo posla

Podatak da smo realizirali više od 300 infrastrukturnih projekata dovoljan je pokazatelj snažnog angažmana predstavničke i izvršne vlasti u općini

Ajnadžić: Brojni su projekti koje namjeravamo realizirati. Arhiv

Razgovarao: E. Halimić

13.11.2020

Protekle četiri godine mog mandata u potpunosti mogu ocijeniti veoma uspješnim kada su u pitanju realizacija projekata i angažman Općinskog vijeća i administracije na čijem sam bio čelu, kazao je u intervjuu za “Dnevni avaz” Nedžad Ajnadžić, aktuelni načelnik sarajevske općine Centar i kandidat Stranke demokratske akcije za tu poziciju na lokalnim izborima 2020. godine. 


Škole i vrtići

Ajnadžić: Brojni su projekti koje namjeravamo realizirati. Arhiv

Ajnadžić se osvrnuo na realizirane projekte u protekle četiri godine, a govorio je i o izbornoj kampanji, kao i projektima planiranim za naredni period. 

Vaš mandat na poziciji načelnika općine Centar završava uskoro, jeste li zadovoljni urađenim?

- O našem angažmanu mogu najbolje govoriti građani, ali lično sam zadovoljan urađenim. Podatak da smo realizirali više od 300 infrastrukturnih projekata koji se mogu vidjeti na terenu, a koji su opisani u izvještaju građanima, odnosno brošurama “Djela govore”, dovoljan su pokazatelj snažnog angažmana predstavničke i izvršne vlasti u općini Centar.

Nabrojao bih samo neke od njih, dovođenje pitke vode za oko 500 domaćinstava padinskih dijelova općine, Nahoreva, Nahorevskih Brda, Muharemovića i Selja, a u skladu s pripremljenim projektima uskoro i Gornjih Poljina i Gornjeg Kromolja. Ponosan sam što u najkraćem roku završavamo gradnju najmodernije osnovne škole u Sarajevu, na Šipu, te što smo na mjestu objekta uništenog granatiranjem agresora izgradili moderni vrtić “Razigrani dani” na Koševu.

Izgradili smo i nove linije kosog lifta na Ciglanama, ambulante, centre za zdravo starenje, sportske plohe i dječija igrališta, obnovili desetine kilometara saobraćajnica…

Posebnu pažnju javnosti izazvalo je pitanje Olimpijskog stadiona “Asim Ferhatović Hase”. U kojoj su fazi pregovori s FK Sarajevo i šta se generalno dešava na tom polju? 

U ovom mandatnom periodu u modernizaciju stadiona uloženo je više sredstava nego u cijelom periodu nakon rekonstrukcije i pripreme stadiona za Olimpijske igre 1984. i vremenu od 1995. do 2016. godine. Općina je obnovila LED semafor, osigurala rasvjetu od 1.776 luxa, izgrađen je sistem sigurnosti na stadionu s centralnom sigurnosnom sobom, izgrađene su VIP loža, Mix zona, u saradnji s Nogometnim savezom BiH postavljeni su brojčanici na sve ulaze, a sve to doprinijelo je stvaranju uvjeta za održavanje međunarodnih utakmica.

Istovremeno, s ciljem daljnje modernizacije Olimpijskog stadiona “Asim Ferhatović Hase”, Općinsko vijeće je, na prijedlog načelnika, donijelo odluku kojom se FK Sarajevo dodjeljuje stadion na dugoročan zakup od 30 plus 15 godina pod najpovoljnijim uvjetima, kako bi se ovaj proslavljeni fudbalski klub motivirao da na dugoročnoj osnovi ulaže sredstva i dinamizira daljnje aktivnosti na modernizaciji stadiona, a sve s ciljem ispunjavanja uvjeta za organiziranje najvećih takmičenja na međunarodnoj sceni u okviru FIFA-e i UEFA-e.

Mi smo poslali FK Sarajevo prijedlog ugovora, a oni su odgovorili da će sve aktivnosti biti nastavljene nakon izbora. Taj posao je pri kraju i vjerujem da će ovom klubu stadion biti predat na upravljanje.

Općina je donijela i izmjene i dopune regulacionog plana kojim su stvorene prostorno-planske mogućnosti za modernizaciju stadiona bez atletske staze, s natkrivenim tribinama i drugim bitnim elementima uz koje Sarajevo treba biti dio evropskih gradova s modernim fudbalskim arenama.

Servis građana

Ajnadžić: Za naredni mandatni period predstavili smo brošuru “Izborni program 2020-2024”. Arhiv

Krenuli ste u bitku za novi mandat. Na kojim projektima temeljite svoj izborni program? Šta je ono najprioritetnije što ćete uraditi?

- Za naredni mandatni period predstavili smo brošuru “Izborni program 2020-2024”, gdje smo precizno pobrojali projekte koje namjeravamo realizirati. Naravno, nikada ne možete do u detalje predstaviti šta ćete raditi, jer svakodnevno pristižu zahtjevi naših građana, a mi smo ti koji im trebamo biti servis i na usluzi.

Najbitnije je da smo moj tim i ja u izbornom programu planirali realne i projekte iz nadležnosti jedinica lokalnih samouprava, pri tome ne obećavajući megalomanske projekte koji nisu u nadležnosti lokalnih zajednica, niti su izvodivi. Zbog specifičnosti kampanje najviše informacija o urađenom, kao i izbornom programu, može se naći na mojoj zvaničnoj Facebook stranici.

Formirat ću i savjete od pet građanki i građana iz ulica i kvartova, mahala i sokaka i bit će na raspolaganju sekretarima u mjesnim zajednicama koji su produžena ruka izvršne vlasti, a isti savjet od 29 predstavnika građana činit će moj savjet koji će se sastajati tromjesečno i razmatrati pitanja od interesa za građane općine Centar. To će biti dodatni alat demokratizacije procesa odlučivanja.

Veliki fokus stavit ćemo na nastavak borbe protiv korupcije, jačanje saradnje s Agencijom za borbu protiv korupcije na državnom nivou te ćemo adaptirati i unaprijediti već postojeće sisteme borbe protiv korupcije kao pošasti koja nagriza sistem vrijednosti i usporava napredak našeg društva.

U fokusu je i završetak izgradnje osnovne škole na Šipu i Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina u 2021., odnosno u prvoj godini novog mandata.

Osim toga, planiramo izgradnju četiri objekta: centra za mlade i centra za zdravo odrastanje u mjesnim zajednicama Soukbunar, Šip, Breka, Hrastovi, sportskih objekata na Višnjiku i Koševskom Brdu, izgradnju natkrivene pijace Ciglane, izgradnju podzemnih javnih garaža: Merhemića trg, Park prof. dr. Nijaza Durakovića, Trg kulture Jurislav Korenić, sportski centar FIS, plato Olimpijskog stadiona Koševo i lokalitet pored Narodnog pozorišta (izrada projektne dokumentacije za šest javnih podzemnih garaža, a dinamika njihove izgradnje će biti u skladu s interesom domaćih i stranih privatnih investitora).

Moramo raditi

Ajnadžić: Smatram sebe pragmatičnom osobom i vjerujem da sam to dokazao. Arhiv

Kako ocjenjujete dosadašnju kampanju koja je, prema riječima mnogih, najprljavija do sada?

- Smatram sebe pragmatičnom osobom i vjerujem da sam to dokazao i u prethodne četiri godine, a vodim se uvjerenjem da o čovjeku najbolje govore njegova djela. Sa sigurnošću mogu reći da sam se fokusirao isključivo na svoj rad i optimizam da ću dobiti povjerenje građana za naredni mandat.

Kao pragmatiku, jasno mi je da je kampanja protivkandidata satkana od projekata koje smo već završili ili čija je realizacija u toku. Nisam to želio nikako medijski iskorištavati. U ovom teškom vremenu nemamo prostora za polemike, moramo raditi.

O svim kandidatima mislim dobro, ne želim napadima i propagandom praviti sebi prednost. Međutim, više je nego vidljivo da neki napadaju ispod pojasa, ali će dobiti odgovor. K.D., K.A., S.M. i L.N., sve što imaju kao neregularno otkako sam na čelu općine, ako imaju, neka napišu, potpišu i pošalju u palaču pravde.

Protivkandidati su dobri, ali sam ja bolji od njih. Neki od njih imaju elementarno neznanje o lokalnoj zajednici i njenim nadležnostima. Poruke za protivkandidate nemam jer, osim potrebe da se ogradim i spriječim određene zloupotrebe, pa čak i dovođenja moga imena u kontekst vrijeđanja Srđana Mandića, nisam se osvrtao na tuđe kampanje.

Djela govore o nama

- U mom habitusu nije da napadam svoje protivkandidate i nisko udaram, onako kao što to čine neki “populisti” iz protivničkog tabora. Ništa loše nemam reći o njima i time se ne želim služiti. Niski udarci ostaju onda kada nemaš šta reći, niti o sebi, niti o drugima. Ostali protivkandidati rade kampanju onako kako misle da je najbolje i, opet ponavljam, naša djela govore o nama kakvi smo. O vođenju kampanje, o onome što smo uradili i kako smo se predstavili građanima, najbolje će reći upravo naši građani. 


Birajte po savjesti, bez pritisaka

Koja je Vaša poruka građanima? 

Poštovani građani, birajte po savjesti i po vlastitom nahođenju, ne na osnovu bilo kakvih pritisaka ili osjećaja pripadnosti određenoj skupini po bilo kojoj osnovi, birajte po onome kako vi vidite i ono što je realizirano na terenu i što je predstavljeno za naredne četiri godine. Pozicija načelnika nije politička, već, kako je ja smatram, menadžerska funkcija u kojoj pragmatičnost dolazi do izražaja.

Neka građani pogledaju moj izvještaj u brošurama “Djela govore” i provjere tačnost. A neka traže i od drugih kandidata da ih obavijeste šta su to učinili za lokalnu zajednicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.