KANTON SARAJEVO

Polovinu kazni inspekcija izdala zbog konzumiranja nargile u zatvorenom prostoru

Od početka pandemije doneseno je ukupno 5.570 rješenja o zabrani kretanja za osobe koje su bile u direktnom kontaktu sa oboljelima od koronavirusa

Ugostiteljskim objektima izdato 25 prekršajnih naloga zbog nargile. Ilustracija

Piše: A. Jamaković

16.11.2020

Rad ugostiteljskih objekata u dijelu poštivanja odluke o radnom vremenu do 23 sata, kao i konzumiranja nargile unutar objekata, te uspostavljanja i primjene ostalih propisanih higijensko-epidemioloških mjera i u proteklom periodu bio je u fokusu kontrola sanitarnih inspektora Kantona Sarajevo.

U tom poslu asistirali su im i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova KS.



Izdato 971 rješenje sa korektivnim mjerama

Od 25. septembra po ovom osnovu Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Sarajevo (KUIP) kontrolirala je ukupno 109 ugostiteljskih objekata kojima su radi utvrđenih nepravilnosti donesena 52 prekršajna naloga u novčanom iznosu od 101.000 KM te 12 rješenja o zabrani rada, zbog kršenja odluke o radnom vremenu, potvrđeno je za "Avaz".


- Polovina izrečenih kazni, odnosno 25 prekršajnih naloga inspektori su izdali ugostiteljskim objektima kod kojih je u momentu inspekcijske kontrole konstatovan prekršaj konzumiranja nargile unutar zatvorenog prostora, što je naredbama kriznih štabova strogo zabranjeno, uz  obavezu subjekata da za svakog pojedinačnog konzumenta obezbijede jednokratni nastavak i  jednokratno crijevo - navode iz KUIP-a.


Od početka pandemije u KS se provode pojačani nadzori kantonalnih sanitarnih inspektora na terenu svakodnevno i danima vikenda s načinom organizacije u dvije, odnosno tri smjene.


- Sanitarni inspektori KUIP-a su do danas izvršili 11.752 nadzora privrednih subjekata i obrtnika različitih djelatnosti, kao i fizičkih lica koja imaju obavezu provoditi donesene naredbe i mjere. Radi utvrđenih nepravilosti do sada smo donijeli 971 rješenje sa korektivnim mjerama i 380 prekršajnih naloga u iznosu od 656.745 KM - navode iz Inspekcije.


Sanitarni inspektori svakodnevno i po hitnom postupku, donose rješenja o zabrani kretanja za osobe koje su bile u direktnom kontaktu sa oboljelima od koronavirusa ili sa osobama za koje postoji sumnja da su zaražene koronavirusom.

Prekršajni postupci protiv 30 osoba

- Od početka pandemije doneseno je ukupno 5.570 rješenja od kojih je za 4.953 vrijeme izolacije proteklo, uz napomenu da za potvrđene slučajeve oboljenja Zavod za javno zdravstvo KS epidemiloške upitnike dostavlja Ministarstvu zdravstva KS, koje izdaje rješenja oboljelima od Covida 19, kao i najužim članovima njihovih porodica, koji imaju istu adresu prebivališta - rekli su nam iz KUIP-a.

Napominju da dnevne izvještaje o broju donesenih rješenja dostavljaju zavodima za javno zdravstvo Federacije i KS, kao i Ministarstvu unutrašnjih poslova KS, čiji službenici prate poštivanje samoizolacije. Do sada su na osnovu dostavljenih službenih zabilješki policije, zbog kršenja zabrane kretanja, sanitarni inspektori protiv 30 osoba u KS pokrenuli prekršajne postupke pred nadležnim sudom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.