PROCESI

Afera "Sigurnosne provjere": U Tužilaštvu BiH saslušani državni ministri Podžić, Košarac i Lučić

Naredne sedmice, u utorak i srijedu, iskaze će dati i ostali državni ministri u Vijeću ministara

Podžić: Napusio Tužilaštvo jutros u 10 sati. Avaz

Piše: M. Aščić

13.11.2020

Tužilaštvo BiH nastavilo je sa saslušanjima u aferi "Sigurnosne provjere" koje se odnose  na malverzacije u vezi s imenovanjem članova Komisije za drugostepeno rješavanje postupka sigurnosnih provjera za policijske i državne službenika.

Kako javlja reporter "Avaza", u Tužilaštvu su jutros i danas  saslušani ministar odbrane BiH Sifet Podžić, Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Miloš Lučić, ministar za ljudska prava i izbjeglice. 

Naredne sedmice, u utorak i srijedu, iskaze će dati i ostali državni ministri u Vijeću  ministara, Vjekoslav Bevanda, Josip Grubeša i Ankica Gudeljić. Kada napusti samoizolaciju, bit će saslušan i Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara.

Ova afera, zvanično se počela odmotavati prije dvije sedmice, kada je SIPA upala u Ministarstvo sigurnosti BiH i saslušala kao svjedoka Matu Miletića, pomoćnika ministra sigurnosti BiH i šefa Sektora za tajne podatke.

Istraga je pokrenuta na osnovu krivične prijave koju su podnijeli pojedini policijski i državni službenici SIPA i i Tužilaštvu, a prijava je podnesena protiv Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e, Selme Cikotića, ministra sigurnosti BiH, i članova Drugostepene komisije, Murisa Druškića i Ismaila Sarića.

Tako su već, Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a i bivši ministar sigurnosti BiH te Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, ranije saslušani u Tužilaštvu BiH.

Radončić je u prošli petak u Tužilaštvu BiH dao iskaz u svojstvu svjedoka dok je ministrica Turković to učinila u ponedjeljak. 

Naime, sumnja se da su članovi ove Komisije koje formalno imenuje Vijeće ministara imenovani mimo zakona i da nisu ispoštovane procedure i raniji prijedlozi.

Kako se navodi u krivičnoj prijavi, Vijeću ministara BiH prvobitno je za člana Komisije bio predložen Sanjin Prašović, koji je ispunjavao uslove za ovu poziciju. Njega je tada predložio Radončić, ali nakon što je podnio ostavku, Turković je u zadnji trenutak odlučila na sjednici Vijeća ministara predložiti Ismaila Sarića, koji je zatim imenovan.

U prijavi je navedeno da Sarić u trenutku imenovanja nije ispunjavao zakonom propisane uslove za članstvo u ovoj Komisiji niti je prošao sigurnosne provjere.

Međutim Turković je, nakon ostavke Radončića u Vijeću ministara poništila njegov prijedlog za imenovanjem Prašovića i predložila Sarića, čime je napravila krivično djelo.

No, sporno je i nominovanje drugog člana Komisije, predstavnika OSA-e Murisa Druškića. On je imenovan u Komisiju krajem juna, iako je u martu ove godine penzionisan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.