PORUKE

Kavalek: Nadamo se da će svi građani i građanke s pravom glasa iskoristiti ovu priliku da ojačaju demokratiju u BiH

Kavalek: Nadamo se da će svi građani i građanke s pravom glasa iskoristiti ovu priliku da ojačaju demokratiju u BiH. Arhiv

Piše: E. H.

13.11.2020

Dok se građani i građanke Bosne i Hercegovine pripremaju da iskoriste svoje biračko pravo u nedjelju na Lokalnim izborima u BiH 2020. godine, Misija OSCE-a u BiH želi poslati nekoliko važnih poruka i time pružiti podršku slobodnim, fer i sigurnim izborima u BiH.   

- Pozdravljamo i podržavamo aktivnosti Centralne izborne komisije na osiguranju potpune transparentnosti u radu te na utvrđivanju i reagovanju na moguće pokušaje izborne prevare. Potičemo birače da, prije nego što izađu da glasaju, pogledaju informacijske video spotove o glasanju koje je izradila Centralna izborna komisija. Kako bi pomogli u zaštiti integriteta izbora, građani i građanke bi trebali prijaviti CIK-u i tijelima za provođenje zakona sve slučajeve sumnje na prevaru. Također pozdravljamo mjere koje je CIK poduzeo kako bi osobama pozitivnim na COVID-19 ili izolovanim osobama omogućio da glasaju putem specijalnog mobilnog tima – navodi se u poruci koju potpisuje šefica Misije OSCE-a u BiH Ketlin Kavalek (Kathleen Kavalec).

Ambasadorica pozvala je sve političke stranke, kandidate i kandidatkinje da poštuju principe slobodnih i pravičnih izbora, iskažu poštovanje prema svojim rivalima i prema biračima prije, tokom i nakon izbora, te da prihvate zvanično potvrđene izborne rezultate.


Kavalek: Izbori važan temelj demokratske države. Arhiv

- Nadamo se da neće biti zapaljive retorike ili provokativnih incidenata tokom izbornog dana te pozivamo na mirnu proslavu nakon objave rezultata. Izbornim posmatračima, kako nezavisnim tako i posmatračima političkih stanaka, treba omogućiti da vrše svoje dužnosti bez ometanja. Ove godine, koalicija „Pod Lupom“ će rasporediti nezavisne posmatrače da prate izbore širom države. Ovo je osnovna zaštita intergriteta izbora. Pozivamo vlasti da osiguraju svu potrebnu opremu za ličnu zaštitu izbornog osoblja, kao i da se epidemiološke mjere poštuju na svim glasačkim mjestima. U slučajevima u kojima se škole koriste kao glasačka mjesta, vlasti moraju osigurati dezinfekciju prostorija odmah po završetku glasanja. Važno je da djeca i školsko osoblje u BiH mogu nastaviti sa svojim aktivnostima bez nepotrebnih zdravstvenih rizika – poručila je.

Dodala je da su izbori važan temelj demokratske države.

- Nadamo se da će svi građani i građanke s pravom glasa iskoristiti ovu priliku da ojačaju demokratiju u BiH tako što će iskoristiti svoje pravo da glasaju za kandidate i kandidatkinje za koje vjeruju da će na najbolji način služiti interesima njihovih zajednica. U ova teška vremena pandemije COVID-19 urgiramo na sve glasače da zaštite sebe i osoblje na glasačkim mjestima tako što će tokom glasanja nositi maske i poštivati propisane epidemiološke mjere. Misija OSCE-a u BiH svim građanima i građankama želi siguran i miran izborni dan koji će doprinijeti snažnijoj i prosperitetnijoj budućnosti – zaključila je Kavalek.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.