ISPOVIJEST

Jasmin Huseinović: Najteže mi je bilo što nemam ni glasa ni zraka

Posljednju noć nisam disao, već bukvalno dahtao, kazao Huseinović

Poštuje epidemiološke mjere. A. Bajramović

Piše: Al. Bajramović

17.11.2020

Goraždanin Jasmin Huseinović, pripadnik Sudske policije FBiH, dugogodišnji je sportista, duže od 25 godina je karatista i trener karatea. Nikada nije pušio niti imao bilo kakvih zdravstvenih problema. Sve do 11. oktobra ove godine, kada se jedno jutro probudio bez snage, malaksao. Bio je to prvi simptom koronavirusa, koji je veoma brzo doveo do grčevite borbe za život i svaki novi udisaj. 

Snimanje pluća

Jasmin kaže da je nekoliko sati nakon što je osjetio da nema snage, izgubio i čulo okusa, a kasno navečer dobio temperaturu 37,9 stepeni. Uz paracetamol je uspio zaspati do tri sata ujutro, kada je opet osjetio da gori i uz novu tabletu spavao do 11 sati narednog dana.  

- Probudio sam se s bolovima u kostima, koža me boljela, ne osjetim ni miris, ni okus. Jedva sam otišao do Covid ambulante. U trijaži sam primio infuziju i za sutra su mi zakazali snimanje pluća - kaže Huseinović.

Navečer se ponovo borio s visokom temperaturom. Nakon RTG-a pluća, dijagnosticiran mu je početak upale lijevog plućnog krila te određena terapija. Testiran je. Navečer se, zbog jakog kašlja i gubitka kisika, onesvijestio. Nakon košmarne noći probudio se s temperaturom od 39 stepeni i ponovo izgubio svijest. Isto se ponavljalo i narednih dana.


Huseinović sa suprugom: Bila uz njega. Al. Bajramović

- Obavijestili su me da je moj nalaz pozitivan i otad su mi dolazili kući, davali infuzije s vitaminskom terapijom. Virus se proširio na oba plućna krila, borba s temperaturom je bila stalna, a najteže mi je bilo što nemam glasa nikako, a svako pomjeranje izaziva napade kašlja, gušenje i nagon za povraćanjem. Šesti dan ljekari su mi odlučili dati injekciju “dexason”. Rekli su da je ostalo još to da pokušaju, a, ako ne uspije, da idem s njima, jer daljnju borbu ne bih mogao izdržati. Tu noć više nisam disao, nego bukvalno dahtao - priča nam Huseinović.


Pet injekcija

Promjene nabolje osjetio je nakon prve, a primio je još pet injekcija.  

- Za sat sam prodisao, a sutradan sam bio puno bolje, došao sam sebi. Mogu zahvaliti samo ljekarima i medicinarima iz Covid odjeljenja Doma zdravlja, dr. Feridu Tutiću, mojoj supruzi Adni, koja je bila uz mene. Vjerovao sam da virus postoji, ali da ovakve probleme u kratkom roku može izazvati, nisam ni sanjao. Zato bih svima poručio da se paze, jer ne daj Bože nikome ono što sam ja prošao - poručuje Huseinović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.