TUŽILAŠTVO BIH

Afera "Sigurnosne provjere": Dokumenti demantiraju Biseru Turković!

Prema toj odluci, član 4. je jasan i potvrđuje da je Turković počinila krivično djelo

Bisera Turković. Arhiv

Piše: M. AŠČIĆ

14.11.2020

Burno je ovih dana u Centrali SDA. Afera "Sigurnosne provjere" koje je ovih dana pokrenulo Tužilaštvo BiH, a tiču se malverzacija oko izbora Drugostepene komisije za rješavanje postupka sigurnosnih provjera za policijske i državne službenike, zabrinulo je vrhušku SDA i prijavljene kadrove ove stranke Selmu Cikotića i direktora OSA-e Osmana Mehmedagića.

Naime, kako smo objavili, a što istražuje Tužilaštvo BiH, sumnja se da su članovi ove Komisije koje formalno imenuje Vijeće ministara imenovani mimo zakona i da nisu ispoštovane procedure i raniji prijedlozi.

Izbor Kadrovske komisije SDA

Kako se navodi u krivičnoj prijavi, Vijeću ministara BiH prvobitno je za člana Komisije bio predložen Sanjin Prašović, koji je ispunjavao uslove za ovu poziciju. Njega je tada predložio Fahrudin Radončić, ali nakon što je podnio ostavku, Turković je u zadnji trenutak odlučila na sjednici Vijeća ministara predložiti Ismaila Sarića, koji je zatim imenovan.

U prijavi je navedeno da Sarić u trenutku imenovanja nije ispunjavao zakonom propisane uslove za članstvo u ovoj Komisiji niti je prošao sigurnosne provjere. No Turković, koja je poništila prijedlog Radončića i umjesto Prašovića predložila Sarića i penzionera Druškića ispred OSA-e kazala je tužiocima da je to bio izbor Kadrovske komisije SDA, čime je jasno potvrdila da se ova stranka miješa u izbor policijskih organa.

Obrazloženje Odluke o formiranju Komisije. Avaz

Jučer je Turković demantirala pisanja „Avaza“ da je počinila krivično djelo, kazavši da je odluku o izboru jednoglasno podržalo Vijeće ministara ali je zaboravila reći na čiji prijedlog.

Osim toga, Turkovićku demantiraju dokumenti, tačnije Odluka o formiranju Komisije za rješavanje žalbi u postupku sigurnosnog provjeravanja koji su objavljeni u Službenom glasniku 98/09.

Obračun s policijskim službenicima

Prema toj odluci, član 4. je jasan i potvrđuje da je Turković počinila krivično djelo.


Član 4. je jasan. Avaz

Ona je, skinula prijedlog čovjeka koji ima stepen vrlo tajno, a nominovala osobu koju je nekada imala stepen tajno i koji mu je istekao, tako da u trenutku imenovanja nije uopšte imao sigurnosnu provjeru.

Sve je to znala Turkovićka ali i direktor OSA-e Mehmedagić koji se putem ove Komisije obračunava s policijskim službenicima koji nisu po njegovoj volji.

Da Turković nije upravu potvrdili su iskazi ministara u Vijeću ministara. Pogotovo će biti zanimljivo šta će reći kadrovi HDZ-a BiH koji tek trebaju dati iskaze.

Turković i Mehmedagiću ne ide u prilog stenogram sa sjednice koji je u posjedu Tužilaštva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.