"POD LUPOM"

Dopisivani glasovi, brojna porodična glasanja, stotine nepravilnosti

Zabrinjava podatak da na svakom trećem biračkom mjestu u zemlji nije izvješena lista članova biračkog odbora

Fu. M.

Zatvaranje biračkih mjesta uglavnom je izvršeno u skladu sa propisima

Foto: ilustracija


Koalicija „Pod lupom“ je danas zajedno sa 85 organizacija civilnog društva i neformalnih grupa posmatrala izborni dan sa 2.600 građanskih, nestranačkih posmatrača na terenu.

Za 98 posto posmatrača omogućen je nesmetan pristup biračkim mjestima na koje su bili raspoređeni. Problem u pristupu biračkim mjestima posmatrači su imali na 59 biračkih mjesta, od čega većina u Doboju i Banjoj Luci. U 51 slučaju problem pristupa je riješen, dok u 8 slučajeva posmatrači Koalicije „Pod lupom“ na kraju nisu nastavili posmatranje. Prvobitno pristup na biračka mjesta nije omogućen posmatračima najčešće pod izgovorom nemogućnosti poštovanja epidemioloških mjera, a naknadno je omogućen. To nam govori da posmatračima nije bio omogućen pristup zbog samovolje biračkog odbora. 

Zabrinjava podatak da na svakom trećem biračkom mjestu u zemlji nije izvješena lista članova biračkog odbora na kojem se vide imena i prezimena članova BO sa nazivom političkog subjekta kojem pripadaju, a što je obaveza.

Na 3, 9 posto biračkih mjesta je nedostajalo nešto od izbornog materijala, dok na 2, 2 posto biračkih mjesta glasački listići nisu ručno brojani.

Glasačke kutije

Na svim biračkim mjestima je osigurana tajnost glasanja, odnosno glasačke kabine su postavljene na način da niko ne može vidjeti za koga je birač glasao. Tajnost glasanja je bila ugrožena u Prijedoru gdje su glasačke kutije bile postavljenje pored samog prozora pri čemu su svi mogli vidjeti proces glasanja, ali je situacija riješena po prijavi posmatrača Koalicije „Pod lupom“. Ova situacija je još zabilježena i u Bratuncu, ali je po reakciji posmatrača nepravilnost otklonjena.

Do 22:30 sati ukupno je zabilježeno 196 kritičnih situacija. Najveći broj kritičnih situacija odnosi se na zabranu posmatranja (60), različite nepravilnosti pri glasanju (45), nedostatak izbornog materijala (18).

Na biračkom mjestu 136A032 u Općini Centar Sarajevo prijavljeno je dopisivanje glasova. Posljednje kritične situacije odnose se na proces brojanja glasova, odnosno na postojanje olovki na stolu na kojem se broje glasovi su zabilježene na tri biračka mjesta: 133A008 Novi Grad Sarajevo, Sanski Most i Tomislavgrad.

Više od deset slučajeva porodičnog glasanje je zabilježeno na devet biračkih mjesta, u Trnovu FBiH, Maglaju, Srebreniku, Brčko distriktu BiH, Ilijašu, Gradačcu, Živinicama, Hadžićima i Milićima.

Zatvaranje biračkih mjesta uglavnom je izvršeno u skladu sa propisima. 98, 9 % biračkih mjesta je zatvoreno do 19:15, a preostalih 0, 8 % je zatvoreno sa kašnjenjem do sat vremena. Na 2, 3 posto biračkih mjesta koja nisu zatvorena na vrijeme, građanima koji su se zatekli ispred biračkih mjesta u 19:00 sati nije omogućeno glasanje iako bi prema propisima moralo biti. Na skoro svim biračkim mjestima, zatvaranju su prisustvovali svi članovi biračkih odbora.

Prijave građana

Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ na 99, 4 posto biračkih mjesta neometano prate proces brojanja glasova.

Koalicija „Pod lupom“ zaprimila je oko 100 prijava građana o izbornim nepravilnostima na izborni dan. Najveći broj prijava odnosi se na nemogućnost ostvarivanja biračkog prava onih koji su pozitivni na COVID-19 ili se nalaze u izolaciji, prijave građana koji su pronašli da su registrovani za glasanje putem pošte bez njihovog znanja, prijave o promotivnom materijalu u blizini biračkog mjesta, prijave o kršenju izborne šutnje, prijave o kupovini glasova ili pritiscima na birače. U Istočnom Novom Sarajevu je prijavljeno da je prilikom izlaska na glasanje birač utvrdio da se neko već potpisao na mjesto kraj njegovog imena u izvodu iz CBSa.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na