SJEDNICA U ZAGREBU

Plenković i Čović: HDZ potvrdio status najsnažnije političke stranke Hrvata u BiH

Čović je istakao da će se u predstojećem periodu snage HDZ-a BiH usredsrediti na lokalne izbore u Mostaru

Čović naglasio da je BiH prijeko potrebna politička stabilnost. HDZBiH

A. J. / Srna

16.11.2020

HDZ BiH ponovo je zadobio veliko povjerenje hrvatskog naroda, istakao je lider ove stranke Dragan Čović, koji je u Zagrebu informirao Predsjedništvo i Nacionalni savjet HDZ-a Hrvatske o proteklim lokalnim izborima u BiH.


Čović je na toj sjednici, koju je vodio predsjednik HDZ-a i predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković, rekao da je hrvatski narod na jučerašnjim lokalnim izborima u BiH dao snažnu podršku HDZ-u BiH i pokazao da je neizostavan politički faktor BiH.


- Izvjesno je da Hrvati širom BiH prepoznaju naše zalaganje za proevropske ciljeve i izgradnju stabilne i razvijene BiH. Istovremeno, jasno je i da dijele naše zabrinutosti, kao i borbu za prava hrvatskog naroda - naglasio je Čović.


Čović je istakao da će se u predstojećem periodu snage HDZ-a BiH usredsrediti na lokalne izbore u Mostaru, koji će biti održani 20. decembra, saopšteno je iz HDZ-a BiH.


On je naglasio da je BiH prijeko potrebna politička stabilnost, ali i da političke stabilnosti ne može biti bez legitimnih sagovornika i poštivanja prava konstitutivnih naroda.


Čović je istakao da je, stoga, neophodno poštovati potpisane političke dogovore, počevši od sporazuma HDZ-a BiH i SDA o izmjenama Izbornog zakona.


Plenković je izrazio zadovoljstvo pobjedničkim rezultatom HDZ-a BiH, kao i velikim odzivom Hrvata na lokalnim izborima u BiH, uprkos kovidu 19.


On je rekao da je HDZ BiH potvrdila status najsnažnije političke stranke Hrvata u BiH.


- Uz brojne projekte hrvatske Vlade koji su važni za hrvatski narod u BiH, nastavljamo se zajednički snažno zalagati za ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH, te podržavati BiH na putu prema članstvu u EU i NATO - naveo je Plenković.


Prema njegovim riječima, kao prepoznat partner, HDZ daje punu podršku Hrvatima u BiH i njihovim legitimnim političkim predstavnicima u radu za napredak cijele BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.