IZBORI U TRAVNIKU

Različito tumačenje zakona: SDA traži ponavljanje izbora, HDZ da se pobjednikom proglasi Goran Pejaković

U Travniku je pobijedio naš kandidat koji je, nažalost, preselio na bolji svijet i mislim da će se ti izbori ponoviti - rakao je u svom obraćanju u toku izborne noći Izetbegović

Ko će na čelo Travnika. Arhiv

A. Ka. / Agencije

17.11.2020

Izbori za načelnika Travnika imali su neočekivan epilog jer je na dan izbora preminuo kandidat SDA Mirsad Peco

Peco je na kraju zabilježio i najveći broj glasova, što je dovelo do nedoumica. Ranije su iz Centralne izborne komisije najavili su da će tražiti i mišljenje međunarodnih institucija i eksperata.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, mišljenja je da se izbori trebaju ponoviti.

- U Travniku je pobijedio naš kandidat koji je, nažalost, preselio na bolji svijet i mislim da će se ti izbori ponoviti - rakao je u svom obraćanju u toku izborne noći Izetbegović.

S druge strane, članovi HDZ-a smatraju da pobjeda treba otići njihovom kandidatu Goranu Pejakoviću. Pejaković je dobio podršku 6.500 glasača te je bio drugi. Taj stav jučer je iznio i predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara je naglasio kako nema uporišta u zakonu da se ponove izbori u Travniku.

- Sljedeći kandidat po broju glasova je novoizabrani načelnik. Nijednog uporišta u zakonu nema da se izbori u Travniku ponove, to je samo želja SDA. Ne mora načelnik općine biti iz SDA, to nigdje u zakonu ne piše i to je samo želja članova SDA. Isto tako je u slučaju da umre izabrani vijećnik, popopunjava ga sljedeći po broju glasova - rekao je Čavara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.