SASTANAK U ZAGREBU

Čović i Grlić Radman: Snažna opredijeljenost za evropski put BiH

Sastanak je obuhvatio razgovor o euroatlantskom putu BiH, prekograničnoj saradnji i zaštiti prava hrvatskog kao konstitutivnog naroda

A. J.

Razgovarali i o izborima u BiH

Foto: HDZ BiH


Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović danas je u Zagrebu održao sastanak s ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom.

Sastanak je obuhvatio razgovor o euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, prekograničnoj saradnji i zaštiti prava hrvatskog kao konstitutivnog naroda. Također, razgovarali su o rezultatima Lokalnih izbora, izmjenama izbornog zakonodavstva i unutrašnjim prilikama.

Grlić Radman izrazio je zadovoljstvo snažnim odazivom hrvatskoga naroda na održanim Lokalnim izborima, na kojima je, kako je kazao, hrvatski narod pokazao nepobitnu opredijeljenost zajedništvu i pro-evropskom putu BiH.

Istaknuo je prioritetom zaštitu prava hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini te važnost političkog dijaloga u ostvarenju pomaka na putu BiH ka Evropskoj uniji i NATO-u. Kazao je kako će partneri u Republici Hrvatskoj nastaviti pružati podršku legitimnim političkim predstavnicima Hrvata u BiH te pitanjima i projektima od važnosti za hrvatski narod u BiH, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Čović je izrazio zadovoljstvo rezultatima Lokalnih izbora, naglašavajući iznova da su Hrvati Bosne i Hercegovine nezaobilazan politički faktor. Izražavajući zadovoljstvo saradnjom s partnerima iz Republike Hrvatske, uputio je i zahvale na prepoznavanju izazova s kojima su Hrvati u BiH kontinuirano suočeni.

Put ka stabilnosti, razvoju i euroatlantskim integracijama put je za koji se hrvatski narod u Bosni i Hercegovini snažno izjasnio, zaključeno je tokom sastanka Čovića i Grlića Radmana, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

NA VRH

Podijeli članak na