TRAŽE NOVO BROJANJE

Nezavisni blok: Dr. Karadža je stvarni pobjednik i načelnik Bugojna

smatramo da je vladajuća struktura svjesno režirala i upravlja haosom na terenu

Dr. Karadža: NB traži da se izvrši dodatni pritisak. NB

Piše: A. J.

17.11.2020

Nezavisni blok izražava opravdane sumnje u neregularnost izbornog procesa u Bugojnu gdje je po prvim preliminarnim rezultatima NB-ov kandidat za načelnika, dr. Asmir Karadža drugoplasirani sa 300 glasova razlike iza aktuelnog načelnika Ajkunić Hasana, saopćeno je iz ove stranke.

- Nakon prikupljenih informacija sa terena, kako od strane naših aktivista tako i od strane ostalih članova biračkih odbora i posmatrača, Nezavisni blok ali i druge političke partije uputile su blagovremene prigovore i očekujemo hitnu reakciju nadležnih tijela, posebno Centralne izborne komisije koja mora spriječiti ovaj pokušaj krađe.

Također, najavljujemo da smo spremni i na nastavak procesa i nakon zvanične dostave odluka i rezultata od strane CIK-a kao drugostepenom organu gdje zahtijevamo ponovno brojanje a posebno uvid u preko 700 nevažećih listića sa svih biračkih mjesta - navode.

Podsjećaju da su građani Bugojna na proteklim izborima svoje pravo ostvarili na 42 biračka mjesta te da razlika od 300 glasova u korist aktuelnog načelnika sigurno ne predstavlja stvarnu volju birača.

- U ovom momentu ne želimo dovoditi u vezu sudske i druge procese protiv aktuelnog načelnika koji je protukandidat dr. Karadži, ali smatramo da je vladajuća struktura svjesno režirala i upravlja haosom na terenu.

Mediji s posebnom pažnjom prate razvoj situacije u sarajevskim opštinama, a Nezavisni blok kao stranka koja djeluje na cijelom području Bosne i Hercegovine, ovim putem poziva sve relevantne institucije, nestranačke i druge posmatrače, cjelokupnu javnost i međunarodne predstavnike da se sa posebnom pažnjom uključe i u ovaj slučaj mogućeg izigravanja izborne volje građana - saopćili su.

Pozivamo i druge političke partije, pojedince koji su dali podršku kandidatu dr. Karadži da izvrše dodatni pritisak kako bi cijeli proces bio završen na najtransparentniji i fer način i kako bi Bugojno dobilo promjenu za koju je sigurni smo i glasalo.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.