DRUGIMA ZA PRIMJER

Gimnazijalac Haris Mujić je borac za mir, suživot i bolju budućnost mladih

Aktivista je Udruženja SARA, organizacije koja radi s različitim grupama, a poseban fokus je na mladima i ženama u lokalnoj zajednici

Mujić: Nagrađivan matematičar i fizičar, aktivan u svim volonterskim akcijama. Avaz

Piše: S. Smajlović

17.11.2020

Volonter, borac za ljudska prava, nagrađivani matematičar i fizičar, inovator, muzičar i vjernik, kratka je biografija Harisa Mujića (18), učenika četvrtog razreda Gimnazije u Srebrenici.

Besplatni kursevi

Aktivista je Udruženja SARA Srebrenica, organizacije koja radi s različitim grupama, a poseban fokus je na mladima i ženama u lokalnoj zajednici. Kaže da učestvuje u svim volonterskim akcijama, kao što su čišćenje grada, pomaže onima kojima je potrebno... Osim toga, član je „Peace mreže“, koja organizira razne omladinske kampove i radionice o temi suočavanja s prošlošću.

Kaže da u njegovom rodnom gradu ponajviše nedostaje kvalitetnog mjesta za izlazak i druženje te zbog toga mladi nisu skoro nikako uključeni u proces odlučivanja i kreiranja svoje budućnosti.

- Stoga se mladi barem malo moraju uključiti u donošenje odluka o svojoj budućnosti u sredinama gdje žive. Srebrenica, u odnosu na druge bh. gradove, ima prednost u tome. Imamo sportske klubove, muzičku školi, folklor, razna udruženja, radionice za mlade, kurseve stranih jezika i kompjutere, gdje mladi besplatno mogu biti aktivni, što u drugim gradovima to sve moraju plaćati - kaže Mujić.

Najveći kočničar

Smatra da je politika u Srebrenici i cijeloj BiH najveći kočničar za promjene u društvu. Također ističe da se politika miješa u sve sfere društva i zato mladi sve više razmišljaju o odlasku iz zemlje.

Pametni kontejner Smećko

Mujić je sa školskom drugaricom Maricom Milosavljević u prostorijama Fondacije budućnosti u BiH osmislio projekt „Pametni kontejner Smećko“.  Projekt je zamišljen da nagrađuje one koji pravilno odlažu smeće. Pametni kontejner radi uz pomoć aplikacije koja daje poene nakon što pojedinac pravilno odloži otpad. Sakupljeni bodovi daju novčanu nagradu, ali i popuste u partnerskim prodavnicama i kompanijama. Nažalost, kaže, „Smećko“, zbog nedostatka donatora, još nije zaživio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.