HISTORIJSKI DOGAĐAJ

Na današnji dan prije 30 godina održani prvi višestranački izbori u BiH

Osim izbora za članove Predsjedništva Socijalističke republike Bosne i Hercegovine, održani su i izbori za Skupštinu Socijalističke republike Bosne i Hercegovine

Birao se i saziv Skupštine SR BiH. Arhiv

G. M.

18.11.2020

Na današnji dan prije 30 godina održani su Opći izbori u SR Bosni i Hercegovini, dok je drugi krug za izbor zastupnika u Dom naroda održan 2. decembra. Ovo su bili prvi višestranački izbori u SR Bosni i Hercegovini.

Osim izbora za članove Predsjedništva Socijalističke republike Bosne i Hercegovine, održani su i izbori za Skupštinu Socijalističke republike Bosne i Hercegovine.

Prosječan odaziv birača je bio 77,83 posto od 3.033.921 ukupnog broja registriranih glasača (74,4 posto u izborima za članove Predsjedništva i 81,6 posto u izborima za Vijeće općina i 77,5 za Vijeće građana).

Na ovim izborima pobijedile su tzv. nacionalne stranke: Stranka demokratske akcije, Srpska demokratska stranka i Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine.

Predsjednik republike nakon toga je postao Alija Izetbegović (SDA), predsjednik skupštine Momčilo Krajišnik (SDS) a predsjednik vlade Jure Pelivan (HDZ BiH).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.