PALA JE MRTVA GLAVA

Cikotićevi turisti i Džaferovićeva raja glavna opasnost po građane: Sada je jasno zašto je Radončić bio upravu!

Migrantska kriza već mjesecima potresa cijelu državu i postaje sigurnosni problem broj jedan, ali odgovorni iz vlasti ostaju bez bilo kakve ozbiljne i efikasne reakcije

Piše: Tarik Lazović

18.11.2020

Radončić: Blagovremena rješenja i strateški pristup. Avaz

Šokantan je zločin koji se sinoć dogodio u sarajevskom naselju Otes u kojem je najmanje jedna osoba smrtno stradala, a više ih je povrijeđeno u sukobu sa, prema dostupnim informacijama, grupom ilegalnih migranata. 

Migrantska kriza već mjesecima potresa cijelu državu i postaje sigurnosni problem broj jedan, ali odgovorni iz vlasti ostaju bez bilo kakve ozbiljne i efikasne reakcije. 

Naprotiv, ne samo da se ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić još uvijek nije javno ni oglasio, a kamoli nešto poduzeo, već zajedno sa njegovim nadređenim Šefikom Džaferovićem, članom predsjedništva BiH, od samog početka aktivno radi na, u najmanju ruku, relativizaciji cijelog problema. 



Cikotić: Kako sad tumači svoje stavove o seksi i turističkom pitanju. Avaz

Pitanje je sada kako će na takav odnos gledati porodica i prijatelji ubijenog mladića?

Tragičan događaj u Otesu samo potvrđuje koliko su bili važni stavovi i inicijativa Fahrudina Radončića, bivšeg ministra sigurnosti da su potrebne ključne i hitne mjere brze deportacije ilegalnih migranata, njihovo izmještanje izvan urbanih sredina u privremene smještajne kapacitete i hitno zapošljavanje više od hiljadu graničnih policajaca.

Ta Radončićeva strategija i plan bili su apsolutno opravdani i neophodni, ali su naišli na protivljenje političkog vrha SDA i Džaferovića, koji su odabrali politiku prema kojoj su ilegalni migranti „dobrodošli turisti u BiH koji će nadoknatiti potrošnju tokom pandemije“.

Također, Radončićeve namjere su opisivali kao „seksi ideje“, a kao alternativu su ponudili samo paradnu posjetu Pakistanu.


Džaferović: Glavni predstavnik sukoba sa Radončićevom politikom i (po)ratni pokrovitlelj ilegalnih migranta. Avaz

Najveća odgovornost za situaciju u kojoj su se građani našli je na vrhu SDA i Džaferoviću koji su, umjesto interesima građana, punu podršku dali ambasadorima država iz kojih dolaze ilegalnih migranti, ohrabrujući ih na taj način da dolaze u BiH.

Naročito je ružna podvala da se ovo pitanje može može riješiti ugovorima o readmisiji s Pakistanom, jer je svakome jasno da to Pakistan neće poštovati kao što to ne rade ni druge zemlje iz kojih dolaze migranti.

Radončićev stav da se ne radi o samo o humanitarnom, nego primarno sigurnosnom pitanju, važnom za građane BiH, ali i cijelu Evropu,, presudan je za bilo kakvo riješavanje ili odgovor na ovaj veliki izazov.

Dok god ministar sigurnosti bude smatrao ilegalne migrante turistima, a prava riješenja „seksi idejama“, to će građanima govoriti da ta politika neće i ne želi pružiti sigurnost građanima.  

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.