TRAŽE REAKCIJU CIK-A

Tabaković, Duraković, Ahmetović i Fejzić najavili krivične prijave zbog izbornih opstrukcija u Srebrenici

Nećemo dozvoliti da nas Srbija gazi na ovakav način, poručio Ahmetović

Sa pres-konferencije: Razmotriti iskorištavanje mandata Bošnjaka. Fena

A. J.

18.11.2020

Kandidat za načelnika Srebrenice Alija Tabaković te članovi izbornog štaba "Moja adresa: Srebrenica" Ćamil Duraković, Sadik Ahmetović i Hamdija Fejzić poručili su danas da će podnijeti  krivične prijave protiv svih koji su raznim opstrukcijama onemogućili Bošnjacima u Srebrenici da ostvare svoje biračko pravo.

- Nećemo dozvoliti da nas Srbija gazi na ovakav način. Mi smo u Srebrenici pobijedili - poručio je Ahmetović.

Pokazao je spisak MUP-a RS na kojem je 1.400 imena osoba koje nemaju niti jedan dokument u Srebrenici, a nalaze se na biračkim mjestima. Kazao je da su sve to evidentirali te da očekuju od CIK-a da uporedi broj onih koji su glasali i onih koji nemaju lične dokumente.

- Vidjet će da će se javiti ogromna razlika kada je riječ o glasačima u Srebrenici - pojasnio je Ahmetović.

Istakao je i da glasački materijali nisu na vrijeme stigli do Srebreničana u dijaspori.

Na pres-konferenciji je istaknuto da su Srebreničani prilikom vađenja lične karte nailazili na brojne opstrukcije poput svakodnevnih isključenja struje, nedostatka konekcije u IDEEA-i...

Duraković je kazao da su zbog sličnih propusta, probosanske stranke izgubile izbore 2016. godine.

- Ukazivali smo 2016. godine na slične propuste, ali tada nas CIK nije čuo, iako sam tada vodio i pravnu bitku. Zbog političke volje unutar CIK-a izgubili smo te izbore upravo zbog nebrojanja pošte. Možda javnost razumije sentimentalnu dimenziju Srebrenice, ali ovo je bila moralna i politička borba kako bismo Bošnjake stavili u fer i ravnopravan položaj u tom gradu - rekao je Duraković.

Napomenuo je da više neće prihvatati da na čelu Srebrenice bude negator genocida koji diskriminira Bošnjake.

- Pozivamo institucije da rade u skladu sa zakonom, ukoliko se to ne desi, mi ćemo razmotriti da uopće prihvatamo mandate koje Bošnjaci dobiju u gradu - kazao je Duraković.

Kandidat za načelnika Srebrenice Alija Tabaković također se osvrnuo na glasove koji dolaze poštom te na, kako je kazao, propuste administracije CIK-a BiH.

Naveo je primjer Srebreničanina koji živi u Australiji, koji je dobio jutros kovertu sa glasačkim listićem za Srebrenicu, “a unutra materijal za Uskoplje“.

- Čovjek redovno prijavio glasanje putem pošte, na spisku se nalazi za Srebrenicu, a glasački matrijal je za Uskoplje – kazao je Tabaković.


Poručio je da ovo nije borba za pojedinca, „mi smo se borili da vratimo Srebrenici dostojanstvo i nećemo olahko od toga odustati“.

- Ukoliko bi bile otklonjene sve nepravilnosti koje su se dešavale, mi smo dobili izbore u Srebrenici – zaključio je Tabaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.