ODATA POČAST

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara obilježen večeras u Mostaru

U organizaciji udruge "Troplet" ispod jubilarnog križa na brdu Hum iznad Mostara zapaljeno je 29 baklji

A. J. / Fena

18.11.2020

U Vukovarskoj ulici ispred križa upaljene svijeće. Ž. Miličević

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara obilježen je u srijedu navečer u Mostaru. Kolone vjernika nakon večernjih misa krenule su prema Vukovarskoj ulici gdje su ispred križa upaljene svijeće i održana molitva za stradale i nestale u Vukovaru 1991. godine.

Također, u organizaciji udruge "Troplet" ispod jubilarnog križa na brdu Hum iznad Mostara zapaljeno je 29 baklji u znak sjećanja na 29. godišnjicu pada Vukovara.

Presudna vukovarska bitka počela je 25. avgusta 1991. godine, kada su JNA i srpske paravojne jedinice krenule u opći tenkovsko-pješački napad na grad.


Grad je pod opsadom bio 87 dana, a bitka za Vukovar završila je, kako se često ističe, 18. novembra 1991. iako su borbe u pojedinim dijelovima grada trajale još koji dan.


Prema posljednjim podacima na hrvatskoj strani ubijeno ili nestalo 2.717 osoba, u srbijanske koncentracijske logore odvedeno oko sedam hiljada zarobljenika, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.


Okupacija Vukovara završila 15. januara 1998. mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja i vraćanjem u ustavno pravni poredak Republike Hrvatske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.