NA LICU MJESTA

Spektakularna vježba vojnika OS BiH i vojnika SAD-a

Dva F-16 su simulirala podršku iz zraka snagama OS BiH, a vrhunac je bio kada je u zaštićenu zonu sletio helikopter koji je izvlačio ranjene

Piše: E. Trako

19.11.2020

Na vojnom poligonu Oružanih snaga BiH u Glamoču danas je održana spektakularna vježba vojnika OS BiH i vojske SAD-a.

"Bilateralnom vježbom" prezentiran je dio operativnih sposobnosti OS BiH na teresu sa bliskom zarčnom podrškom aviona F-16.

Dva F-16 su simulirala podršku iz zraka snagama OS BiH, a vrhunac je bio kada je u zaštićenu zonu sletio helikopter koji je izvlačio ranjene.

Ovoj vježbi kojom se povećava egikasnost i sposobnos bh. vojnika prisustvovali su Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, Sifet Podžić, ministar odbrane BiH, Senad Mašović, general pukovnik OS BiH, Vilijam Edvards (William Edwards), komandant NATO štaba u BiH, Majkl Tarkvinto (Michael Tarquinto), vojni ataše ambasade SAD u BiH.


Testirani vojni kapaciteti - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

- Današnjim vježbom smo pokazali još jedanput sposobnost naših vojnika. Pokazali smo da imamo certificrane navogatore po kojima rade NATO snage. Svakom ovom vježbom usvajamo nove vještine i sposobnosti. Također, jasno smo pokazali da od naših partnera u svakom trenutku imamo podršku - kazao je komandant zajedničkog štaba OS BiH Senad Mašović.

Komandant NATO štaba Edwards je kazao da je vježba bila jako uspješna.

- Ove vježbe pokazuju da su OS BiH interoperabilne i da nastavljaju svoj put ka poboljšanju uz NATO snage - kazao je Edvards.

Vojni ataše ambasade SAD u BiH Tarkvinto je kazao da je ovo značajan napredak u ispunjavanju ciljeva NATO partnerstva.

Inače, terenska vježba u kojoj je učestvovalo 280 pripadnika Oružanih snaga sa snagama SAD-a počela je pješadijskim akcijama, nakon čega je uslijedila bliska zračna podrška snagama na zemlji od dva aviona F-16 iz italijanske zrakoplovne baze Aviano, koji su umjesto bojeve municije koristili lasersko zaključavanje cilja i simulirano uništenje.

Helikopter UH-1H na kraju je angažovan za medicinsku evakuaciju povrijeđenih zračnim putem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.