PRES-KONFERENCIJA

Novalić poručio da mijenjaju karakter ekonomskih mjera te da će nastojati povećati zaposlenost

Trenutno smo u minusu 12.700 radnih mjesta te da će se mjerama pokušati osigurati ta radna mjesta, kazao je Novalić

N. Aj. - H. J. I.

Sa pres-konferencije

Foto: Avaz


U Sarajevu je danas održan sastanak premijera Federacije BiH Fadila Novalića, federalnih ministara i premijera kantona. Sastanku su prisustvovali zamjenica premijera FBiH, federalna ministrica finansija Jelka Milićević i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača te federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kao i pomoćnik federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez.

Održana je pres-konferencija na kojoj se medijima obratio Fadil Novalić kazavši kako je fokus sastanka bila epidemiološka situacija u našoj zemlji. 

Rekao je i da smo trenutno u minusu 12.700 radnih mjesta te da će se mjerama pokušati osigurati ta radna mjesta. Kako je rekao, posljedice koronavirusa su ogromne, ne samo u ekonomskom smislu, već i u drugim oblastima.

- Zdravstvene mjere, o tome se sve zna. Diskutirali smo i o potencijalnim mjerama kako u zdravstvu tako i privredi. Samo koordinirane mjere donose značajan rezultat. Cilj nam je svaka pomoć zdravstvenom sistemu u našoj zemlji. Federacija je puno uložila i u zdravstvene i ekonomske mjere. Mi bismo u narednom periodu promijenili karakter mjera, ne bismo više radili s grantovima nego o ekonomskim mjerama koji kroz povećanje ekonomske aktivnosti jačaju i povrat sredstava - kazao je Novalić.

Nagovjestio je povećanje garantnog fonda, a dodao je kako bi se moglo uvesti i "regresiranju kamata koje se pokazalo dobrim u Tuzlanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu".

Jelka Milićević, ministrica finansija kazala je da svjesni da su problemi u Federaciji i kantonima identični. Naglasila je da se u 2020. i 2021. susrećemo s padom prihoda te da su problemi i na kantonalnom i na federalnom nivou.

Za prvih deset mjeseci 2020. zabilježen je ukupni pad svih prihoda u Federaciji od 7,2 posto u odnosu na 2019. godinu, što je nominalno, 461 milion, kazala je dopremijerka posjećajući da je u prošloj godini na federalnom nivou zabilježen najveći rast prihoda otkad postoji Federacija BiH.

Trenutno, pad prihoda od neizravnih poreza je 15 posto, od poreza na dobit 5,2 posto, a 1,2 posto od poreza na dohodak, dok je pad doprinosa, zbirno, 0,8 posto.

  • Fadil Novalić i Željka Milićević

    Fadil Novalić i Željka Milićević

    Foto: Avaz


Navela je da se privatne investicije sporo oporavljaju te da se u ovome momentu moraju pokrenuti javna potrošnja i investicije.

- Danas smo htjeli da pošaljemo poruku. Naša politika je istovijetna i za 2021. godinu. Zajednički su nam problemi, zajedničke su nam odgovornosti. Restriktivna potrošnja će biti za sve ono što nije nužno, ali treba naći prostora za ono što će očuvati broj radnih mjesta - istaknula je Milićević.

Premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo kazao je kako je današnji sastanak bio koristan.

- Razmjenili smo informacije. Mislim da će sastanak dati koristi. Ono što je dalje primjetno da imamo značajan broj oboljelih. Kanton smo sa izražajenim brojem umrlih i to nas brine - istakao je Lendo.

Dodao je da je vlada ovog kantona usmjerena na zdravstvo i privredu.

- Najveći problem su zdravstveni kapaciteti i uputili smo zahtjev za pomoć našim bolnicama. Bez obzira na 16 anesteziologa, tehnološka opremljenost je nedostatak. Ona je išla ka tercijalnim nivoima zdravstva. Tražili smo da upute barem po pet respiratora za naše pacijente - kazao je Lendo.

Naglasio je da se brinu za budžet 2021. godine.

- Za iduću godinu smo pripremili set mjera za pomoć privredi i zdravstvu. Zahtjevi su veliki da bi održali sve procese u kantonu, nedostaje oko 32 miliona KM - rekao je Lendo.

  • Premijeri Srednjobosanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona

    Premijeri Srednjobosanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona

    Foto: Avaz


Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg pohvalio je susret s premijerom FBiH Fadilom Novalićem kazavši kako je on jako važan u periodu pandemije te da se vidi kako FBiH može pomoći da se očuvaju radna mjesta, zdravstveni sektor, životi stanovništva, budžet... Kako je dodao, on je i na današnjem sastanku aktuelizirao zahtjev za izmjene kada je u pitanju raspodjela javnih prihoda.

Istakao je da nisu svi kantoni i svi nivoi vlasti isto pogođeni pandemijom. Naglasio je da očekuje snažniju podršku s federalnog nivoa te da treba uvažiti specifičnosti.

- Trebamo češće se sastajati, razmjenjivati iskustva i vidjeti kako odgovoriti - kazao je Herceg. 

NA VRH

Podijeli članak na