SARAJEVO

Predsjedništvo BiH usaglasilo zajedničku izjavu povodom godišnjice Dejtona

Džaferović je rekao da su postojali različiti prijedlozi izjave, ali da je usaglašen jedinstven tekst bez spornih termina

Džaferović: Dogovorena izjava. Avaz

Piše: M. Aš.

19.11.2020

U Sarajevu je danas održana sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nakon koje se javnosti obratio predsjedavajući Šefik Džaferović.

Džaferović je kazao da je Predsjedništvo BiH razmatralo nekoliko važnih tema, među kojima se izdvajaju obilježavanje 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma i usvajanje zajedničke izjave tri člana Predsjedništva tim povodom.

On je rekao da su postojali različiti prijedlozi izjave, ali da je usaglašen jedinstven tekst bez spornih termina, kojeg je Džaferović i pročitao. 

- Obilježavanje 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma predstavlja događaj od najvećeg značaja za BiH, cijeli region Zapadnog Balkana, ali i Evropu u cjelini. Predsjedništvo BiH izražava punu spremnost i opredijeljenost za poštivanje odredbi Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i Ustava BiH koji je njegov sastavni dio. Predsjedništvo BH izražava zahvalnost svim međunarodnim partnerima koji su dali doprinos uspostavljanju i očuvanju mira kao i rekonstrukciji BiH. Danas je jedinstvena prilika da pošaljemo poruku kojom ćemo na pravi način ukazati na važnost jačanja povjerenja, mira i međusobnog poštovanja među svim narodima i građanima u BiH u svim njenim dijelovima. Predsjedništvo BiH pozdravlja sve napretke koji su od Općeg okvirnog sporazuma za mir do danas napravljeni na polju ekonomije, obrazovanja, demokratizacije društva, vladavine prava, javne uprave i druge. Obaveza svih nivoa vlasti u BiH jeste da pojačamo napore kako bismo osigurali narodima i građanima da mogu živjeti dostojanstveno uz međusobno uvažavanje i razumijevanje. Danas je prilika da posjetimo na obavezu da se saosjećamo sa bolom i patnjama pripadnika svih naroda i građana, te obavezu da iskažemo poštovanje prema svim nevinim žrtvama rata. Prošlo je 25 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma i većina građana BiH, naročito među mlađim generacijama, žele da imaju priliku za život, obrazovanje i rad u stabilnom i prosperitetnom društvu. Mi, članovi Predsjedništva BiH, potvrđujemo svoju opredijeljenost da pravimo društvo po mjeri svih naroda i građana, a naročito mladih kojima želimo omogućiti ostanak i budućnost u njihovoj domovini. Predsjedništvo BiH smatra da je u ovom vremenu pandemije neophodno unaprijediti saradnju sa svim međunarodnim partnerima u odlučnoj borbi protiv terorizma, pandemije virusa COVID-19, kao i u pogledu migrantske krize. Predsjedništvo BiH ponavlja svoju spremnost i opredijeljenost za jačanje dobrosusjedskih odnosa u regionu na bazi međusobnog poštovanja i uvažavanja u skladu sa međunarodnim pravom – glasi izjava.

Pojasnio je da će ona biti nešto drugačije složena, ali da će citirani sadržaj biti suština oko koje su se složili članovi Predsjedništva BiH.

Džaferović je izrazio saučešće porodici ubijenog Jasmina Berovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.