TUŽILAŠTVO BIH

Podignuta optužnica protiv Bajraktarija, Džidić i Blagojević zbog neovlaštenog prometa veće količine kokaina

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH

Nezir Bajraktari i ranije privođen. Arhiv

A. Č.

20.11.2020

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu protiv tri osobe zbog neovlaštenog prometa veće količine teške opojne droge kokain.

Optuženi se terete da su djelujući kao organizirana skupina, u više navrata pustili u promet više od 500 grama opojne droge kokain, čija vrijednost na ilegalnom narko-tržištu dostiže više od 50.000 KM. 

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Nezira Bajraktari zvanog "Žuti", rođenog 1966. godine, u Uroševcu, nastanjenog u Sarajevu, a nalazi se u pritvoru, Mersije Džidić, rođene 1977. godine u Čajniču, nastanjene u Sarajevu i Slavice Blagojević, rođene 1966. godine u Maglaju, nastanjene u Sarajevu. 

- Optuženi se terete da su, nakon što je prvooptuženi Bajraktari, na nezakonit način došao u posjed veće količine teške opojne droge kokain, djelujući kao organizirana skupina, po instrukcijama i uputama optuženog Bajraktarija, u više navrata, organizirali skrivanje, krijumčarenje i transport opojne droge kokain, koji su za dogovorene novčane iznose prodavali na više lokacija u Sarajevu - saopćeno je iz Tužilaštva.

Optuženi se terete da su u više navrata, u promet stavili ukupno oko 561 gram opojne droge kokain, za koji su dobili novčani iznos od oko 50 000 KM, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist. 

Operativnim radom na terenu i provođenjem istrage po nalogu tužitelja Tužiteljstva BiH, zajedno sa policijskim djelatnicima SIPA, prikupljeni su dokazi o počinjenim kaznenim djelima koji se optuženima stavljaju na teret.

Optuženi se terete za kazneno djelo neovlašten promet opojnim drogama iz člana 195. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Navode optužbe, tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem oko 10 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više desetina dokaznih materijala.  

Za optužene je zatraženo produljenje pritvora, odnosno mjera zabrane, a tijekom postupka tužiteljstvo će tražiti trajno oduzimanje i uništavanje zaplijenjene opojne droge, kao i oduzimanje nezakonite imovinske koristi.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.