SARAJEVO

Borelj: Više od 80 posto građana BiH je za evropske integracije, sve je na domaćim vlastima

Visoki predstavnik Borelj sastat će se sa predstavnicima vlasti, opozicije i civilnog društva

Piše: M. Aš.

21.11.2020

Sa sastanka u Predsjedništvu BiH. Fena

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Žozef Borelj (Josep Borell) boravi u posjeti Bosni i Hercegovini. Posjetu je započeo jutros u 9 sati sastankom sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

- Imali smo iskren i otvoren razgovor o sadašnjoj situaciji i budućim perspektivama. Ovo je nesumnjivo historijski dan za Bosnu i Hercegovinu, ali i za Evropu. Rat i opsada Sarajeva su stvari kojih se sjećamo. Vojne snage Španije su bile direktno uključene i dobro se sjećam toga - kazao je nakon sastanka u Predsjedništvu.

Ukazao je na važnost odavanja počasti svim žrtvama rata i kolektivnog sjećanja. Pozdravio je i zajedničku izjavu Predsjedništva povodom godišnjice Dejtonskog sporazuma.

- Godišnjica je dobra prilika da se osvrnemo na sve što se dešavalo u prošlosti i da odamo počast i sjetimo se žrtava i svima onima koji su radili i nastavljaju raditi u pravcu pomirenja - istakao je Borelj.

Rekao je da je EU vodeći ekonomski i svaki drugi partner BiH te da je na domaćim vlastima da intenziviraju napore.

- Status kandidata se može ozbiljno uzeti u razmatranje tek kada bude napretka u svim prioritetima. Više od 80 posto stanovništva Bosne i Hercegovine podržava evropske integracije - zaključio je Borelj.

Potvrdio je podršku naporima BiH na njenom evropskom putu.

- Budućnost ove zemlje je evropska. Ja ovdje nemam nikakve lekcije i pridike za bilo koga ali vjerujem da mogu podijeliti iskustva - naveo je.

Tokom posjete, visoki predstavnik Borelj sastat će se sa predstavnicima vlasti, opozicije i civilnog društva kako bi razgovarao o konkretnim reformama i inicijativama na poboljšanju životnog standarda građana u okviru procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine, a u skladu sa ključnim prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo u EU.

Kako je predviđeno protokolom, Borelj će se sastati i zamjenicima predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslavom Bevandam i ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Predviđen je i sastanak članova kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH sa potpredsjednikom Evropske komisije.


Tokom posjete planirano je i javno obraćanje Borelja  "Od Dejtona ka Briselu", kao i posjeta Muzeju ratnog djetinjstva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.